Rapport - stiftelsen GRUK
Koordinering av psykososialt arbeid - Erfaringer og resultater fra Sinsen DPS og bydelene Helsfyr–Sinsen, Bjerke og Grefsen-Kjelsås
Rapport
|Oppdatert
Rapport fra et prosjekt for å bedre oppfølgingen av brukere med psykiske lidelser og sammensatte tjenestebehov.
Last ned
Hovedbudskap
Sinsen DPS og bydelene Helsfyr–Sinsen, Bjerke og Grefsen–Kjelsås vedtok våren 2002 å starte et felles opplæringsprosjekt for å innføre arbeidsmodellen KPA (Koordinering av Psykososialt Arbeid) som verktøy i arbeidet med å utvikle individuelle planer. Modellen er anbefalt av Helsetilsynet og har vært utprøvd i en rekke DPS-områder med tilhørende kommuner/bydeler. Hovedmålet i prosjektet var å bedre oppfølgingen av brukere med psykiske lidelser og sammensatte tjenestebehov. Prosjektperioden var beregnet til ca.18 måneder, forarbeid og etablering av prosjektstrukturen inkludert.
En ledergruppe bestående av bydelsdirektørene, bydelsoverlegene og overlegen ved Sinsen DPS dannet prosjektets styringsgruppe. Ledelsen i hver bydel og ved Sinsen DPS utnevnte en eller to lokale prosjektkoordinatorer, i prosjektet kalt tilretteleggere. Disse skulle bidra til å forankre KPA i egen organisasjon og sikre at koordinatorene og veilederne hadde nødvendig legitimitet og rammebetingelser for å gjennomføre arbeidet. Stiftelsen GRUK (Gruppe for kvalitetsutvikling i sosial- og helsetjenesten) ved prosjektleder Helga Karlsen og prosjektmedarbeider Eli Ådnøy har ledet prosjektet.
28 brukere i bydelene fikk tildelt hver sin personlige koordinator fra bydelens tjenesteapparat. Koordinatorene fikk opplæring og veiledning i KPA-modellen gjennom å delta i tverrfaglige veiledningsgrupper. Gruppene møttes 1 1/2 time hver 14. dag i ett år. Som et ledd i opplæringen, og for å evaluere det samlede arbeidet med KPA-modellen, lærte koordinatorene å måle både sin egen arbeidsprosess og brukernes tilfredshet med oppfølgingen. Veilederne kom fra to enheter ved Sinsen DPS og fra Gaustad sykehus.
Koordinatorene har arbeidet med å ta i bruk KPA modellen i samarbeid med hver sin bruker gjennom hele prosjektperioden. Mange av koordinatorene opplevde at modellen har ført til at bruker står mer i sentrum for arbeidet, og at tjenestene har blitt mer sammenhengende. Opplæringsprosjektet har startet en prosess, og koordinatorene har fortsatt behov for støtte og veiledning for at modellen skal bli en del av det daglige arbeidet. Koordinatorene var godt fornøyd med veiledningen og ønsker at denne skal fortsette. Veilederne følte seg i starten usikre på modellen, og på sin rolle som veiledere i KPA. Det tok tid før alle ble fortrolige med arbeidsmodellen og denne formen for veiledning. For øvrig opplevde veilederne å bli bedre kjent med bydelenes medarbeidere og deres arbeid.
Prosjektet ble gjennomført etter planen. Resultatene viser at brukerne har fått et met tilpasset tilbud og får gradvis dekket flere av sine behov. Brukertilfredsheten øker i takt med dette. Brukere forteller hvordan systematisk oppfølging fra èn ansvarlig koordinator, basert på egne mål og behov, har ført til endringer i livssituasjon og livskvalitet.
Tilretteleggerne og veilederne rapporterte om bedret samarbeid omkring brukerne på tvers av etater i bydelene og mellom forvaltningsnivåene. Sinsen DPS og bydelene ønsker å fortsette med modellen. Prosessen med å avklare koordinatorrollen må føres videre. Det er også behov for å arbeide videre med forankring av KPA-arbeidet i de deltakende organisasjonenes daglige arbeid. Det er avgjørende viktig at lederne aktivt støtter videreføring av KPA arbeidet. Dette kan bl.a. konkret gjøres ved å fortsatt opprettholde en tilretteleggerfunksjon for KPA-arbeidet.
Dette er en rapport fra Stiftelsen GRUK – Gruppe for kvalitetsutvikling og sosial- og helsetjenesten. GRUK ble en del av Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten i 2007.