Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Innføringen av røykfrie serveringssteder i Norge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Innføringen av røykfrie serveringssteder i Norge

Rapport

Innføringen av røykfrie serveringssteder i Norge

Publisert Oppdatert

Konsekvenser for omsetning, besøksfrekvens, trivsel og etterlevelse.

Konsekvenser for omsetning, besøksfrekvens, trivsel og etterlevelse.


Om rapporten

  • Utgitt: 1/2006
  • Av: Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS)
  • Forfattere: Lund KE.
  • ISSN trykt: 1503-464x
  • ISSN elektronisk:
  • ISBN trykt:
  • ISBN elektronisk: 82-7171-284-6
Bestill

Last ned:

Sammendrag

Etter 16 års unntak fra § 6 i Lov om vern mot tobakksskader – den såkalte Røykeloven – ble røykfrihet innført på alle serveringssteder fra 1. juni 2004. SIRUS har evaluert lovendringen som et ledd i en bredere evaluering av det tobakksforebyggende arbeidet i Norge.

Evalueringen viser at omsetningen for serveringsbransjen gikk ned med 0,8 % det første året etter lovendringen. Dette harmonerer med resultatene i en rekke utenlandske undersøkelser. En konsistent forskningslitteratur har vist at innføring av røykfrie serveringssteder i liten grad påvirker omsetningen i næringen.

Forklaringen på fraværet av store salgstap for bransjen ligger kanskje i at røykerne ikke melder om den reduksjon i trivsel som de på forhånd hadde forventet. Store deler av serveringsbransjen hadde tilrettelagt for utendørs røyking med flere typer trivselshevende tiltak. Blant ikke-røykerne oppga 4 av 5 at trivselen hadde blitt forbedret på pub/bar og restaurant etter lovendringen.

Siden den såkalte Røykeloven kom i 1988 har synet på passiv røyking endret seg i befolkningen. Ved introduksjonen av røykfrie serveringssteder i 2004 var det langt flere som oppfattet passiv røyking som et helseproblem enn hva tilfellet var i 1988. Tilslutningen til røykfrie serveringssteder har hele tiden økt, og ved den foreløpige siste målingen i desember 2005 var tre av fire positive til røykfrie serveringssteder.

Dette er en rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). SIRUS ble en del av Folkehelseinstituttet 01.01.2016.