Innføringen av røykfrie serveringssteder i Norge
Rapport
|Publisert
Konsekvenser for omsetning, besøksfrekvens, trivsel og etterlevelse.
Last ned
Sammendrag
Etter 16 års unntak fra § 6 i Lov om vern mot tobakksskader – den såkalte Røykeloven – ble røykfrihet innført på alle serveringssteder fra 1. juni 2004. SIRUS har evaluert lovendringen som et ledd i en bredere evaluering av det tobakksforebyggende arbeidet i Norge.
Evalueringen viser at omsetningen for serveringsbransjen gikk ned med 0,8 % det første året etter lovendringen. Dette harmonerer med resultatene i en rekke utenlandske undersøkelser. En konsistent forskningslitteratur har vist at innføring av røykfrie serveringssteder i liten grad påvirker omsetningen i næringen.
Forklaringen på fraværet av store salgstap for bransjen ligger kanskje i at røykerne ikke melder om den reduksjon i trivsel som de på forhånd hadde forventet. Store deler av serveringsbransjen hadde tilrettelagt for utendørs røyking med flere typer trivselshevende tiltak. Blant ikke-røykerne oppga 4 av 5 at trivselen hadde blitt forbedret på pub/bar og restaurant etter lovendringen.
Siden den såkalte Røykeloven kom i 1988 har synet på passiv røyking endret seg i befolkningen. Ved introduksjonen av røykfrie serveringssteder i 2004 var det langt flere som oppfattet passiv røyking som et helseproblem enn hva tilfellet var i 1988. Tilslutningen til røykfrie serveringssteder har hele tiden økt, og ved den foreløpige siste målingen i desember 2005 var tre av fire positive til røykfrie serveringssteder.
Dette er en rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). SIRUS ble en del av Folkehelseinstituttet 01.01.2016.