Ingen pålitelig effekt av rusforebyggingsmetoden Narconon
Rapport
|Oppdatert
Helsedirektoratet henvendte seg til Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten i juli 2008 og ba om en kort oppsummering og vurdering av Naconon som rusbehandlingsmetode. Det ble presisert at dette ikke var en formell bestilling, og således var ingen full systematisk oppsummering forventet. Svar var ønsket i begynnelsen av august, 2008.
Last ned
Hovedbudskap
Metode
En forsker og en bibliotekar utførte søk etter vitenskapelig arbeid om Narconon i følgende databaser: Cochrane Library, EMBASE, MedLine, PsycInfo, AMED, OpenSiegle, Web of Science, ClinicalTrials.gov, and GreyNet.
Resultat
Siden randomiserte kontrollerte forsøk (Randmized Controlled Trials, RCT) er det designet som best svarer på hvorvidt effekt av tiltak virker, ønsket vi spesielt å identifisere slike studier. Søket identifiserte kun én kvasi-eksperimentell evaluering, dvs en studie hvor to grupper blir sammenlignet, men personene blir ikke tilfeldig fordelt (randomisert) til en intervensjons- eller kontrollgruppe. Etter utvidet søk etter evalueringer av Narconon på Internett (Google) ble også fem ikke-eksperimentelle studier identifisert.
Narcononbehandling ble startet i 1966. Etter mer enn førti års virksomhet er ingen RCT-studier av Narconons effekt i rusbehandling utført. Lennox & Ceccinis (2008) kvasi-eksperimentelle studie fant positive resultater: Personer som deltok i Narconons Drug Prevention and Education program (intervensjonsgruppen) brukte færre rusmidler seks måneder etterpå sammenliknet med en gruppe studenter som ikke deltok i programmet (kontrollgruppen). Denne studien inneholder trolig systematiske skjevheter siden Narconon ga støtte til samt var delaktig i utførelse og skriving av rapporten. Andre rapporter beskriver noen positive sider ved Narconon, men disse er ikke kontrollerte studier.
Gerdmans (1981) langtidsstudie fra Sverige viste at en tredel av personene som deltok i Narconon var rusfrie ett år senere. Resultatene er lite pålitelige siden kun 21 prosent av de opprinnelige deltakerne fullførte programmet og ingen kontrollgruppe er inkludert. Videre har flere utdanningsinstitusjoner i USA evaluert Narconon og funnet at finansiell støtte ikke var formålstjenlig.
Konklusjon
Ut fra vurdering av effekt av tiltak, viser en kvasi-eksperimentell og fem ikke-eksperimentelle studier samlet liten evidens for Narconon som rusbehandlingsmetode. Det må nevnes at Narconon er utarbeidet av og drives av Scientologikirken, en organisasjon som er svært omstridt internasjonalt og i Norge.