Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Igangsetting av fødselen kan minske faren for dødsfall hos nyfødte»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Igangsetting av fødselen kan minske faren for dødsfall hos nyfødte

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Forskningsomtale

Igangsetting av fødselen kan minske faren for dødsfall hos nyfødte

Publisert Oppdatert

Igangsetting av fødsel etter 41 fullgåtte uker hos kvinner med lav risiko for komplikasjoner kan redusere risikoen for dødsfall hos nyfødte. Dette konkluderer forskere som har sett på de beste studiene som finnes på området .

Igangsetting av fødsel etter 41 fullgåtte uker hos kvinner med lav risiko for komplikasjoner kan redusere risikoen for dødsfall hos nyfødte. Dette konkluderer forskere som har sett på de beste studiene som finnes på området .


Hovedbudskap

Hva vil det si å sette i gang en fødsel?

De fleste graviditeter varer mellom 37 og 42 uker. Hos 5 til 10 prosent varer graviditeten lenger enn dette, og disse betegnes som posttermine.

Både mor og barn har økt risiko for uønskede hendelser når graviditeten går over termin. Blant annet oppstår det en økt fare for perinatal død (dødsfall hos barn i tidsrommet kort før, under og kort etter fødselen) og for langvarige og/eller traumatiske fødsler.

Det å sette i gang fødsel praktiseres gjerne for å hindre slike uønskede hendelser og bedre helsetilstanden etter fødselen for mor og barn.

I Norge ble om lag 14 prosent av alle vaginale fødsler satt i gang i 2004. Det er i dag ulik praksis mellom fødeavdelingene i Norge for når en gravid kvinne vurderes for å få fødselen satt i gang.

Hva er gevinsten ved å sette i gang fødsel?
Studiene viste at:

  • I gruppen med igangsatt fødsel var det 3 av 10 000 fødsler med perinatale dødsfall, sammenlignet med 30 av 10 000 fødsler i gruppen som ventet på spontan fødsel.
  • I gruppen med igangsatt fødsel hadde 90 av 10 000 nyfødte mekonium aspirasjonssyndrom, sammenlignet med 332 av 10 000 nyfødte i gruppen som ventet på spontan fødsel.

Mekonium aspirasjonssyndrom er en alvorlig lungesykdom som kan oppstå hos nyfødte som har fått mekonium (barnets første avføring) i lungene under fødselen. Stort sett skjer dette bare hos barn der mødrene har gått over termin.

Middels kvalitet på dokumentasjonen
Det er middels kvalitet på denne dokumentasjonen. Det vil si: Det er sannsynlig at videre forskning kommer til å påvirke vår tillit til resultatene og kan endre dem. Dessuten kan vi ikke utelukke mulige, viktige forskjeller mellom kvinner med moden livmorhals og kvinner med umoden livmorhals.

Hva er denne informasjonen basert på?
Et internasjonalt forskerteam lette etter studier som har undersøkt hvilken effekt det å sette i gang fødsel har på utfallet av fødselen blant kvinner ved eller etter termin. Forskerne fant 19 studier som oppfylte kravene de hadde fastsatt på forhånd. 

Studiene de fant sammenlignet kvinner som fikk fødselen satt i gang med kvinner som måtte vente på spontan fødsel. Studiene omfattet kun kvinner som hadde lav risiko for komplikasjoner i forbindelse med svangerskapet og fødselen. 

Studiene tar ikke for seg kvinnenes egne opplevelser og holdninger til det å sette i gang fødselen eller vente på spontan fødsel.

Kilde
Gülmezoglu AM, Crowther CA, Middleton P. Induction of labour for improving outcomes for women at or beyond term. The Cochrane Database of Systematic Reviews 2006, Issue 4.

Les hele artikkelen i Cochrane Library (gratis tilgang via www.cochrane.no )

Om publikasjonen

  • Utgitt: 2006