Systematisk oversikt
Høyde- og vektmåling av barn og unge
Systematisk oversikt
|Publisert
Hvilken effekt har måling av høyde og vekt på overvekt, undervekt og spiseforstyrrelser? Hva er forholdet mellom nytte, skade og kostnad ved ulike måleprogram? Er det sammenheng mellom overvekt som barn og overvekt i voksen alder?
Hovedbudskap
Bakgrunn
Overvekt og fedme er et stort og økende folkehelseproblem. Verdens helseorganisasjon omtaler fedme som en global befolkningsepidemi. Særlig urovekkende er det at barn i stor grad rammes. Å identifisere barn og unge med risiko for over- eller undervekt gir mulighet for å sette inn forebyggende eller behandlende tiltak tidlig.
Kunnskapssenteret fikk i oppdrag å oppsummere relevant forskning om effekt av høyde- og vektmålinger knyttet til problemet overvekt og fedme. Kunnskapsoppsummeringen skal være med å danne beslutningsgrunnlaget for nye retningslinjer for måling av høyde og vekt i helsestasjons- og skolehelsetjenesten.
Problemstilling
Hvilken effekt har måling av høyde og vekt på overvekt, undervekt og spiseforstyrrelser?
Hva er forholdet mellom nytte, skade og kostnad ved ulike måleprogram?
Er det sammenheng mellom overvekt som barn og overvekt i voksen alder?
Metode
Vi søkte systematisk etter litteratur i ti databaser primo 2005. Søket omfattet høyde- og vektmålinger av barn og unge 0-20 år. Utfallsmålene var overvekt, undervekt og spiseforstyrrelser, samt kostnad og ressursbruk av å måle.
Resultater
Av 6 280 treff møtte tre systematiske oversikter og 15 studier våre kriterier for studiedesign, populasjon, tiltak og utfallsmål.
Oppsummeringen av disse oversiktene og enkeltstudiene viser følgende:
• Ut fra tilgjengelig forskning kan vi ikke avgjøre om måling av høyde og vekt har noen annen effekt på overvekt, undervekt og spiseforstyrrelser enn å oppdage avvik fra normal vekstkurve og overvåke vekstutvikling.
• Høyde og vekt utviklet seg likt enten barna ble målt eller ikke, men det er usikkert om disse resultatene kan overføres til norske forhold.
• Vanlig måling av høyde og vekt er best egnet til å fange opp overvekt og undervekt, sammenlignet med andre målemetoder.
- Selvrapportert høyde og vekt gir store feil, viser fem av seks studier. Når ungdom selv rapporterer høyde og vekt, overdriver de høyde og oppgir for lav vekt.
• Overvekt i barneårene øker risiko for å utvikle overvekt som voksen, antyder to systematiske oversikter og fire enkeltstudier. Studiene vurderte forholdet mellom størrelse og vekst i sped- og småbarnsalder og risiko for overvekt i senere barnealder, hos ungdom og i voksen alder.
- Jo eldre barnet er når det er overvektig, jo større er risikoen for å bli overvektig senere i livet. Små barn vokser ofte av seg overvekten før de blir åtte til ti år gamle.
Vi fant ingen god forskning som kan svare på:
• Om måleprogram kan skade ved å trigge utvikling av overvekt, undervekt eller spiseforstyrrelser.
• Kostnad og skade ved ulike måleprogram.
• Ved hvilke tidspunkt og hvor ofte barn og unge bør måles.
Konklusjon
Det er gjort lite forskning på nytten av rutinemessige målinger av høyde og vekt hos barn og unge, viser vår oppsummering. Forskningen kan ikke svare oss på om slike målinger har noen hensikt utover å avdekke vekstproblemer og overvåke barn og unges vekstutvikling.