Omtale av Cochrane-oversikt
Hjelp til gravide som drikker alkohol
Forskningsomtale
|Oppdatert
Psykologiske og undervisningsrettede tiltak kan muligens føre til en økning i antall gravide som klarer å slutte med alkohol. De fant ikke forskningsresultater på om tiltak har effekt på kvinner som forsøker å bli gravide. Slik konkluderer Cochrane-samarbeidet etter å ha gått systematisk gjennom relevant forskningslitteratur.
Hovedbudskap
Når gravide drikker alkohol
Ifølge Folkehelseinstituttet fødes det mellom 60 og 600 alkoholskadde barn i Norge hvert år. Dette er et estimert antall på bakgrunn av forskning fra Sverige og USA. Hvor mange alkoholskadde barn som faktisk fødes hvert år og med hvilken alvorlighetsgrad er ukjent. Hvor mye alkohol som må til og når i svangerskapet fosteret er mest sårbart for alkoholrelatert skade er heller ikke nøyaktig avdekket.
Avhold fra alkohol er derfor et viktig mål for gravide, og for kvinner som planlegger å bli gravide. Informasjon til gravide kvinner om viktigheten av avhold gis blant annet på flasker med alkoholholdig drikk i flere av våre naboland. Det er hjelp å få for de gravide som selv ikke klarer å slutte med alkohol. Fra det offentlige helsevesenet kan gravide søke hjelp fra eksempelvis fastlegen sin og/eller helsestasjonen. Helsepersonell i primærhelsetjenesten vil kunne være behjelpelig med å veilede og motivere den gravide til å avstå fra alkohol og eventuelt henvise videre til spesialisthelsetjenesten. Det vil også kunne henvises til hjelp for andre relaterte problemer, eksempelvis parterapi, bolighjelp, økonomisk støtte eller behandling av psykiske lidelser.
Virker psykologiske og undervisningsrettede tiltak?
Det finnes noen enkeltstudier om effektive tiltak for å redusere alkoholkonsumet til gravide kvinner. Slike tiltak gis gjerne til den enkelte gravide som går til svangerskapskontroll.
Studiene viste at psykologiske og undervisningsrettede tiltak:
- muligens reduserer gravides alkoholkonsum
- gjør muligens at flere gravide kvinner klarer å slutte helt med alkohol
- trolig gir en bedring i fødselsvekt og lengde på babyene
Behandlingstiltakene ser lovende ut, men det kan ikke trekkes sikre konklusjoner. Det er ikke kjent om de som avsto fra alkohol gikk over til å benytte seg av andre rusmidler. Det er sannsynlig at tiltakene har en viss positiv effekt, men det bør foretas mer robust forskning for å trekke sikre konklusjoner.
Hva er denne informasjonen basert på?
Et internasjonalt forskerteam lette etter studier som har undersøkt hvordan psykologiske og/eller undervisningsrettede tiltak virker på gravide eller kvinner som ønsker å bli gravide. Forskerne fant 4 studier som oppfylte kravene de hadde fastsatt på forhånd. Studiene hadde til sammen 715 deltagere.
Studiene de fant sammenlignet gravide i faresonen for å bruke alkohol som fikk psykologiske og/eller undervisningsrettede tiltak opp mot en kontrollgruppe som enten fikk råd om å slutte med alkohol, ble henvist til vanlig helsetjeneste eller ikke fikk noen form for aktiv hjelp. Tiltakene hadde varierende innhold. Noen fikk kun ti minutter lange samtaler, mens andre fikk en times strukturert intervju med utdeling av manual, tilbud om oppfølgingssamtaler / besøk eller kognitiv terapi. Det var ikke mulig å foreta en meta-analyse fordi de inkluderte studiene var så ulike. Alle de fire inkluderte randomiserte, kontrollerte enkeltstudiene hadde metodologiske svakheter som gjør at man kan mistenke resultatene for å være noe misvisende. Vi har foreløpig ingen forskningsfunn som sier noe om effekt av tiltak for å redusere alkoholinntaket hos kvinner som planlegger å bli gravide.
Kilde
Stade BC, Bailey C, Dzendoletas D, Sgro M, Dowswell T, Bennett D. Psychological and/or educational interventions for reducing alcohol consumption in pregnant women and women planning pregnancy. Cochrane Database of Systematic Reviews 2009, Issue 2. Art. No.: CD004228. DOI: 10.1002/14651858.CD004228.pub2.