Evaluering av prosjektet «Barn i rusfamilier – tidlig intervensjon»
Rapport
|Publisert
Forfatterne har evaluert prosjektet «Barn i rusfamilier – tidlig intervensjon» som Borgestadklinikkene gjennomførte i 2006 og 2007.
Sammendrag
Bergljot Baklien og Tonje Wejden har evaluert prosjektet Barn i rusfamilier – tidlig intervensjon som Borgestadklinikkene gjennomførte i 2006 og 2007. Målet var å øke handlingskompetansen for ansatte i skoler, barnehager, sosialtjenesten og barnevernet, slik at de så tidlig som mulig kan oppdage barn som vokser opp i familier med rusmiddelproblemer og gi dem riktig hjelp. Ca. 160 ansatte i fire kommuner i Telemark og Vestfold ble kurset i prosjektet, som søkte å skape endring både på individnivå og kollektivt nivå.
Økt handlingsevne og -vilje
Evalueringen viser at prosjektet har vært vellykket på individnivå. Det har ikke bare økt lærerne og de barnehageansattes kompetanse, men også endret deres måte å handle på. Andelen som sier de er blitt bedre til å lese tegn på at et barn lider på grunn av belastende rusmiddelbruk i familien har økt betraktelig. De har fått en forsterket trygghet og vilje til å ta tak i problemer de oppdager, og dette har overføringsverdi til andre typer problemer enn rus også. De diskuterer oftere en bekymring med kolleger, leder eller barnevernet. Mange forteller at de i løpet av det siste året har tatt kontakt med barnevernet på grunn av rusmiddelbruk hos foresatte.
Krevende samarbeid
Samarbeidet mellom barnehage og skole på den siden og barnevernet på den andre er ofte krevende. Barnevernet er både et hjelpe- og kontrollorgan, og dette kan gjøre samarbeidet med skoler og barnehage vanskelig. Prosjektets mål om å skape nye modeller for samarbeid og forsterkede rutiner på arbeidsplassene ble ikke nådd. En viktig grunn til dette ser ut til å være at det var uklart hvem som skulle ta initiativ til samarbeid. Innsatsen i prosjektet var primært rettet inn mot endringer på individnivå.
Overføringsverdi
I rapporten diskuterer forfatterne om prosjektet bør prøves ut andre steder. De konkluderer med at det ut fra de gode erfaringene på individnivå er gode grunner for å anbefale andre kommuner å prøve ut prosjektet. Men det forutsetter at man får gode rammebetingelser og kan trekke på den kompetansen som gjorde Borgestadklinikkens prosjekt vellykket.
Dette er en rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). SIRUS ble en del av Folkehelseinstituttet 01.01.2016.