Etikk i vurdering av helsetiltak. Utvikling av en metode for å synliggjøre etiske utfordringer ved vurdering av helsetiltak
Metodevurdering
|Oppdatert
Denne rapporten presenterer en praktisk metode for å gjøre etikken til en del arbeidet med Health Technology Assessment (HTA).
Hovedbudskap
Medisinsk metodevurdering ble etablert og innført på 1970-tallet blant annet som et resultat av moralske utfordringer knyttet til bruk av ny teknologi i helsevesenet. Medisinsk metodevurdering eller health technology assessment (HTA) er en systematisk vurdering av egenskaper, effekter og konsekvenser av helsetiltak. Helt fra HTAs spede begynnelse har man argumentert for at etikk skal være en del av HTA. Men selv etter 30 år har man ikke utviklet noen standard metode for dette, og fortsatt inkluderer bare et mindretall av HTA-rapportene etiske problemstillinger.
Denne rapporten presenterer en praktisk metode for å gjøre etikken til en del av HTA-arbeidet. Metoden er utviklet på bakgrunn av erfaringer med etiske vurderinger i norske medisinske metodevurderinger siden 2002 og en analyse av ulike etiske tilnærminger som har vært brukt internasjonalt innen HTA. Den består av en rekke konkrete normative spørsmål som i større eller mindre grad gjør seg gjeldende for ulike teknologier i forhold til brukerne, pasientene, produsentene, beslutningstakere og samfunnet, men også for teknologivurderingen selv.
Hensikten med metoden er at spørsmålene skal synliggjøre moralske utfordringer knyttet til helsetiltak og derved sikre transparens og åpenhet rundt viktige verdispørsmål for samfunnet uten å lede frem til konkrete anbefalinger. Metoden er utformet for å kunne brukes av personer uten spesielle forkunnskaper om etikk.
Sammendrag
Bakgrunn
Helt siden vitenskapelig vurdering av helsetiltak (medisinsk metodevurdering, HTA) ble unnfanget som metode på begynnelsen av 1970-tallet, har etikk vært nevnt som en del av vurderingen. Likevel har forholdsvis få rapporter behandlet etikk som eksplisitt tema, og det har ikke vært enighet om hvordan etikken skal gjøres til del av metodevurderinger. Derfor har mange ønsket seg en standard fremgangsmåte for å vurdere moralske aspekter ved helsetiltak på samme måte som det finnes rammeverk for kunnskapsoppsummeringer og økonomiske analyser.
Formål
Målet er å utvikle en konkret fremgangsmåte for å belyse moralske aspekter ved helsetiltak som skal være praktisk anvendbar for personer som ikke er utdannet i etikk. Den skal belyse de moralske aspektene ved helsetiltak og ikke lede frem til konkrete anbefalinger. Hensikten er å gi beslutningstakere et åpent og bredt beslutningsgrunnlag. I tillegg til å presentere selve fremgangsmåten vil rapporten gjøre rede for bakgrunnen.
Metode
En analyse blir gjennomført av eksisterende tilnærminger i etikk generelt og særlig tilnærminger anvendt for å vurdere helsetiltak. Analysen skal munne ut i en konkret fremgangsmåte for å belyse moralske aspekter ved helsetiltak. Analysen baserer seg på omfattende nøstede litteratursøk.
Resultat
En konkret fremgangsmåte for å belyse moralske spørsmål ved vurdering av helsetiltak er presentert. Fremgangsmåten består av seks trinn:
- Beskriv og analyser moralske utfordringer som er spesifikke for helsetiltaket
- Identifiser berørte parter og interessenter
- Velg ut relevante spørsmål og begrunn valget
- Gjennomfør litteratursøk (ut fra valgene i trinn 3)
- Belys og drøft spørsmålene som er valgt ut på bakgrunn av
- litteratursøket og
- høringsuttalelser fra de berørte partene eller kvalitative undersøkelser
- Oppsummer og sammenfatt prosessen
Kjernen i fremgangsmåten er 32 moralsk relevante spørsmål som kan deles inn i fem grupper knyttet til:
- Generell moral
- Ulike interessenter
- Helsetiltakets særegenhet
- Moralske aspekter ved metodologiske valg (innen metodevurdering)
- Selve metodevurderingen
Drøftingen av spørsmålene skal danne et åpent og bredt grunnlag for å kunne fatte beslutninger om innføring av helsetiltaket.
Konklusjon
På bakgrunn av en analyse av eksisterende metoder er det utviklet en konkret fremgangsmåte for etisk analyse som del av vurderingen av helsetiltak. Fremgangsmåten baserer seg på det beste av eksisterende metoder og består av seks trinn og 32 moralske spørsmål som skal drøftes.