Enhanced external counterpulsation
Forskningsomtale
|Sist endret
Behandlingsrefraktær angina pectoris er en tilstand der pasientens symptomer ikke kan behandles tilfredsstillende med medikamenter eller revaskularisering. I Norge er det for aldersgruppen under 75 år beregnet en årlig forekomst på 24 pasienter/million innbyggere.
Last ned
Hovedbudskap
Bakgrunn
Flere metoder er forsøkt for å lindre symptomer og bedre funksjonsevnen for disse pasientene: nevrostimulering, hjertelaserbehandling, VEGF, percutan in situ prosedyrer som øker blodtilførselen i hjertet.
Enhanced external counterpulsation (EECP) er en ikke-invasiv metode for behandling av pasienter med kronisk angina pectoris. Behandlingen er basert på et prinsipp om å øke det diastoliske blodtrykket, og dermed bedre blodforsyningen til hjertet.
EECP består av en lufttrykkgenerator som er forbundet med tre ”pneumatic cuffs = blodtrykksmansjetter” som settes på pasientenes ankler og lår. Mansjettene fylles med luft sekvensielt fra ankler til lår under diastolen. Trykket som dannes kalles counterpulsation og kan oversettes med motpuls. Dette øker det diastoliske blodtrykket og trykk i aorta. Teoretisk vil dette kunne åpne trange blodårer og stimulere til dannelse av nye årer, og dermed gi bedre oksygenforsyning og lindre symptomene for pasienter med angina.
Behandlingen foregår poliklinisk og består av 35 sesjoner hver på ca én time som gis fem dager i uken over en periode på sju uker.
Vasomedical EECP® Therapy system modell TS3 med puls oximetri ble CE-godkjent desember 2002 og er også godkjent av FDA (2002) for behandling av pasienter med angina, akutt hjerteinfarkt, medført hjertesvikt og cardiogenic shock. Tidligere versjoner av systemet ble godkjent i 1995.
Andre metoder for å generere tilsvarende hemodynamisk effekt er ”Intra-Aortic Balloon Pump (IABP)”, ”synchornous body acceleration” og ”external compression counterpulsation”
Konklusjoner
Dokumentasjonen for å vurdere effekter og sikkerhet ved EECP er én RCT med 100 pasienter, samt data fra to pasientregistre hver med rundt 2000 pasienter. I tillegg er data fra en rekke mindre pasientserier publisert. Samlet sett gir ikke disse studiene grunnlag for å konkludere om pasienter med behandlingsrefraktær angina kan ha nytte av EECP. Den randomiserte kliniske studien var ikke utformet for å vurdere effekter på utfallsmål som mortalitet, livskvalitet og morbiditet som er vesentlig ved vurdering av behandling for anginapasienter. I tillegg er det flere metodologiske innvendinger mot analysen av data både fra denne studien og fra registerstudiene.
- Det er ikke vist signifikante effekter på treningsutholdenhet
- Utfallsmål er kun vurdert ved behandlingslutt og gir ikke informasjon om effekter på lengre sikt.
- Behandlingen er assosiert med prosedyrerelaterte hendelser og stort frafall (15%)
- Det foreligger ikke tilstrekkelig data om effekter på livskvalitetsparametere
Disse konklusjonene er basert på to systematiske oversikter som omfatter litteratur publisert i perioden 1997 til desember 2002. I ettertid er det publisert ytterligere data fra IEPR-registeret, men ingen nye data fra randomiserte kliniske studier.