Omtale av Cochrane-oversikt
Elektriske myggskremmere virker ikke
Forskningsomtale
|Publisert
Elektriske myggskremmere virker ikke. Dette er konklusjonen fra en systematisk gjennomgang av forskningslitteraturen på området gjennomført av det internasjonale Cochrane-samarbeidet.
Hovedbudskap
Studiene viste at det var like mange mygg som landet på de bare kroppsdelene til voksne frivillige testpersoner enten den elektriske myggskremmeren var på eller av.
Det er lav kvalitet på denne dokumentasjonen.
Hva er denne informasjonen basert på?
Et internasjonalt forskerteam lette etter studier som hadde undersøkt om elektroniske myggskremmere virker mot malariasmitte og om de hindrer myggstikk. Forskerne fant ingen studier som hadde sett på effekten mot malariasmitte, men ti studier som hadde undersøkt effekten på myggstikk.
Studiene var utført i USA (4), Canada (3), Afrika (2) og Russland (1) på voksne frivillige personer der det ble talt hvor mange mygg som landet i løpet av en bestemt tid (tiden varierte fra 1 minutt til 12 timer) mens den elektriske myggskremmeren enten var på eller av.
Myggskremmere i Norge?
Elektriske myggskremmere blir solgt i Norge, blant annet gjennom norske nettbutikker. Bjørn Myrvang ved Infeksjonsmedisinsk avdeling, Ullevål sykehus, sier at de norske malariaanbefalingene, som ble utarbeidet i 2002, ikke nevner elektriske myggskremmere. Han forteller imidlertid at britiske firmaer som selger dem, har blitt saksøkt og bøtelagt.
- Engelske anbefalinger fra i år om malaria-forebygging fastslår at slike elektriske myggskremmere ikke har effekt og ikke skal brukes, sier Myrvang.
Kilde
Enayati AA, Hemingway J, Garner P. Electronic mosquito repellents for preventing mosquito bites and malaria infection. Cochrane Database of Systematic reviews 2007, Issue 2.