Hopp til innhold

Forskningsomtale

Effektiv hjelp mot snorking med pustestans

Å bruke en nesemaske som kontinuerlig sender et luftstrømstrykk til luftveiene om natta, kan redusere trøtthetsfølelsen om dagen hos mennesker som lider av obstruktivt søvnapnésyndrom. Dette viser en publisert systematisk oversikt.

Å bruke en nesemaske som kontinuerlig sender et luftstrømstrykk til luftveiene om natta, kan redusere trøtthetsfølelsen om dagen hos mennesker som lider av obstruktivt søvnapnésyndrom. Dette viser en publisert systematisk oversikt.


Hovedbudskap

Hva er obstruktivt søvnapnésyndrom? 
Obstruktivt søvnapnésyndrom er et vanlig helseproblem som kan ha alvorlige følger. Denne type snorking med pustestans kan medføre hjertetrøbbel og høyt blodtrykk på grunn av oksygenmangel. Trolig er to prosent av kvinner og fire prosent av menn i Norge plaget av denne lidelsen. Forskere har sammenliknet forskjellige typer behandlinger av søvnapné: Nesemaske (CPAP-behandling), tabletter, diverse munnapparater og andre forebyggende tiltak.
 
Virker nesemaske mot obstruktivt søvnapnésyndrom? 
Studiene viste at:
  • Deltakerne som fikk nesemaske, var i gjennomsnitt mindre trøtte på dagtid enn deltakerne som ikke fikk noen behandling. 
  • Sammenliknet med diverse munnapparat, er fordelen knyttet til nesemaske mer uklar. Munnapparater mot søvapnésyndrom legger press på underkjeven. Dermed holdes luftveiene åpne om natten.

Det er middels kvalitet på denne dokumentasjonen. Det vil si: Det er sannsynlig at videre forskning kommer til å påvirke vår tillit til resultatene og kan endre dem.

Hva er denne informasjonen basert på? 
Et internasjonalt forskerteam lette etter studier om hvordan CPAP-behandling virker på voksne mennesker med moderat til kraftig søvnapnésyndrom. Forskerne fant 36 studier som oppfylte kravene de hadde fastsatt på forhånd. Studiene de fant sammenliknet CPAP-behandling med å ikke gi noen behandling, gi behandling i form av tabletter eller munnapparat og andre forebyggende tiltak.

Kilde  
Giles TL, Lasserson TJ, Smith BJ, White J, Wright J, Cates CJ. Continuous positive airways pressure for obstructive sleep apnoea in adults. The Cochrane Database of Systematic Reviews 2006, Issue 1.

Les hele artikkelen i Cochrane Library (gratis tilgang via www.cochrane.no )

Sammendrag

    Om publikasjonen

  • Utgitt: 2006
  • Forfattere: