Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Bruk av alkohol blant kvinner»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Bruk av alkohol blant kvinner

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Statistikk

Bruk av alkohol blant kvinner

Publisert Oppdatert

Forbruket av alkohol blant kvinner har økt. Etter en periode med stabilt alkoholforbruk fra 1970 til 1990, har det vært en økning de to siste tiårene.

Forbruket av alkohol blant kvinner har økt. Etter en periode med stabilt alkoholforbruk fra 1970 til 1990, har det vært en økning de to siste tiårene.


Sammendrag

Rapporten bygger på fire sett av spørreundersøkelser fra SIRUS om bruk av rusmidler i ulike grupper av befolkningen: Ungdom mellom 15 og 20 år, unge voksne i alderen 21 til 30 år, studenter ved Universitetet i Oslo og den voksne befolkningen. Undersøkelsene blant ungdom og voksne har pågått fra 1970-tallet til i dag, mens undersøkelsene blant unge voksne og studenter går fra 1990-tallet til i dag. 

Økt forbruk 

Et fellestrekk for alle undersøkelsene er at forbruket av alkohol blant kvinner har økt. Etter en periode med stabilt alkoholforbruk fra 1970 til 1990, har det vært en økning de to siste tiårene. Kvinner har relativt sett økt sitt forbruk mer enn menn, men menn drikker fortsatt over dobbelt så mye som kvinner. 

Unge kvinners forbruk 

Alkoholforbruket er størst blant kvinner under 30 år. Andelen kvinner mellom 20 og 30 år som har vært beruset mer enn 50 ganger har økt fra 35 prosent i 1998 til 47 prosent i 2006. Blant unge menn har den tilsvarende andelen ligget stabilt på ca. 65 prosent. Unge kvinners opplevde problemer knyttet til alkohol har også økt fra 1998 til 2006. 

Størst forbruk i Oslo 

Unge kvinner i Oslo drikker mer enn unge kvinner på landsbasis. I Oslo vedvarer bruken av alkohol, også etter de første årene med økonomisk uavhengighet, studietid og økte rettigheter til kjøp av alkohol. På landsbasis er det en tydeligere nedgang i alkoholforbruk med økende alder. 

Blandet bilde blant ungdom 

Blant jenter mellom 15 og 20 år har det vært en nedgang i andelen som har drukket noen gang fra 90-tallet til i dag, og gjennomsnittlig debutalder har gått opp til omkring 15 år. Det gjennomsnittlige alkoholforbruket har imidlertid steget kraftig fra 1990 til 2007. Det er også flere unge jenter som har opplevd problemer som følge av alkoholbruk.
 
Dette er en rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). SIRUS ble en del av Folkehelseinstituttet 01.01.2016.

Om publikasjonen

  • Utgitt: 04/2009
  • Av: Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS)
  • Forfattere: Vedøy TF, Skretting A.
  • ISSN trykt: 1502-8178
  • ISBN trykt: 978–82–7171–321–8