Digital oppfølging av pasienter med kroniske sår
Metodevurdering
|Publisert
Folkehelseinstituttet (FHI) har i samarbeid med Helse Fonna (Stord sjukehus), Kvinnherad og Ullensvang kommuner, utført en mini-metodevurdering (MMV) av digital oppfølging av pasienter med kroniske sår.
Hovedbudskap
Forskningsoppsummeringen viste at digital oppfølging av pasienter med kroniske sår trolig gir halvert risiko for amputasjon og noe kortere tid til sårtilheling.
Kostnadsvurderingene viste at sykehuset vil kunne redusere sine kostnader med innføring av digital sårbehandling, som følge av redusert konsultasjonstid per pasient, redusert bruk av sårmateriell og reduserte transportkostnader. Denne kostnadseffektiviseringen kan igjen benyttes til å redusere ventelister og tilby hyppigere konsultasjoner for pasienter som har behov for dette.
Kommunene vil kunne få økte kostnader som følge av økt behov for bemanning, sårutstyr og transportkostnader, men tiltaket antas å kunne føre til en økt kompetanseheving på sår i hjemmetjenesten. For pasientene vil digital sårbehandling kunne føre til at man slipper en lang og tidkrevende reise til sykehuset med fare for forverring av såret.