Årsrapport for Medisinsk fødselsregister 2023
Rapport
|Publisert
Denne rapporten gir en oversikt over antall fødte og fødsler, og over tilstander og hendelser i svangerskap, ved fødsel og barseltid, og for barnets første leveår. Informasjonen kan gi innsikt i hvordan svangerskapsomsorgen og behandling av nyfødte utvikler seg på landsbasis og på tvers av helseregioner.
I 2023 gikk antallet på hvor mange som fødte og hvor mange barn som ble født i Norge litt opp sammenlignet med året før. Selv om gjennomsnittsalder for gravide kvinner fortsatte å øke, gjaldt ikke denne økningen for førstegangsfødende. Keisersnittsraten holdt seg relativt stabil. Også dette året fortsatte trenden med at en økende andel av gravide kvinner fikk påvist preeklampsi (svangerskapsforgiftning). Stadig flere av de gravide får diagnosen svangerskapsdiabetes, og trenden fortsetter dermed å øke. Det var ikke flere kvinner som hadde diabetes før svangerskapet i 2023 enn i foregående år.
I 2023 ble over en fjerdedel av fødslene satt i gang, og den økende trenden fra tidligere år fortsatte dermed. I en stadig økende andel av alle fødsler rapporterte helsepersonell om at kvinnen mistet over en halv liter blod i forbindelse med fødselen. Andelen svangerskap der fosteret hadde en eller flere misdannelser holdt seg stabil i 2023, mens utfallet for de forskjellige misdannelsestypene varierte. Også i 2023 var det en svært liten andel levendefødte barn som døde de første fire ukene etter fødselen.
De endelige tallene for 2023 ble offentliggjort 19. november 2024 i Medisinsk fødselsregister (MFR) sin statistikkbank. For deler av informasjonen foreligger årlige data helt fra året 1967. Formålet med denne rapporten er å publisere utvalgt statistikk for MFR for 2023 og vise trender, spesielt for den siste tiårsperioden fra 2014 til 2023.
I Norge er registrering i MFR av alle svangerskap som varer lenger enn 12 uker obligatorisk. Disse opplysningene er viktige for å forstå helseutviklingen i befolkningen, konsekvenser av endringer i helsetilbudet, og eventuelle forskjeller i dette tilbudet til gravide og fødende kvinner og deres nyfødte barn. Tallene gir også grunnlag for planlegging av helsetjenester og tiltak for å forbedre folkehelsen. Informasjonen i MFR er av stor interesse og benyttes av helsepersonell, forskere, helsemyndigheter, media og allmennheten både nasjonalt og internasjonalt.