Pneumokokkvaksine til eldre som vaksinasjonsprogram
Rapport
|Publisert
Vurderingen viser at en innføring av pneumokokkvaksinasjon i et voksenprogram er hensiktsmessig i et medisinsk faglig og samfunnsmessig perspektiv.
Hovedbudskap
To forskjellige vaksiner har til nå blitt brukt for å forebygge pneumokokksykdom hos voksne: en 23-valent-polysakkaridvaksine (PPV23), og en 13-valent konjugert vaksine (PKV13).
- Bådde PPV23 og PKV13 var effektive for å forhindre både invasiv pneumokokksykdom og pneumokokk-pneumoni hos eldre og er sammenlignbare.
- PKV13 ser ut til å gi noe bedre beskyttelse enn PPV23 mot invasiv pneumokokksykdom for serotyper som er felles for PKV13 og PPV23.
- PPV23 viser effekt mot flere serotyper som en ser hos eldre i dag.
- Det resulterende inkrementelle kostnadseffektivitetsratioen (ICER) er 6 467 NOK /QALY og 436 412 NOK/QALY for hhv PPV23 og PKV13 for alderskohorten 75 år.
- Det resulterende inkrementelle kostnadseffektivitetsratioen (ICER) er 780 206 NOK /QALY og 1 504 034 NOK/QALY for hhv PPV23 og PKV13 for alderskohorten 65 år.
- Resultatene av sensitivitetsanalyse illustrerte at prisen på vaksinene hadde stor innvirkning på resultatene, og ved rabatter ble flere av scenariene kostnadsbesparende (dominate).
Vi finner at både PPV23 og PKV13 er mer kostnadskrevende og gir mer helse enn ingen vaksine ved en vaksinedekning på 75 %. Den lave serotypedekningen gjør PKV13 mindre relevant for bruk til eldre. Vurderingen viser at en innføring av pneumokokk-vaksinasjon i et voksenprogram er holdbart i et medisinsk faglig og samfunnsmessig perspektiv.
Sammendrag
Streptococcus pneumonia er en bakterie, med over 100 forskjellige serotyper (undergrupper). Noen av serotypene er hyppigere årsak til sykdom enn andre, og det er en viss forskjell på hvilke serotyper som dominerer i ulike aldersgrupper og ulike geografiske områder. Hvilke serotyper som dominerer kan også variere over tid. Bakterien kan forårsake alvorlig sykdom som lungebetennelse, blodforgiftning og hjernehinnebetennelse. Pneumokokker er oftere årsak til mindre alvorlige infeksjoner, slik som bihulebetennelse og mellomørebetennelse. Små barn, eldre og personer med svekket immunforsvar er mest utsatt for å få alvorlig pneumokokksykdom. To forskjellige vaksiner har til nå hovedsakelig blitt brukt for forebygging av pneumokokksykdom hos voksne: en 23-valent polysakkaridvaksine (PPV23), og en 13-valent konjugert vaksine (PKV13).
Formålet med denne rapporten er å vurdere vaksineeffekt, sikkerhet, kostnadseffektivitet og budsjettkonsekvenser av pneumokokkvaksinene for forebygging av alvorlig pneumokokksykdom hos eldre i Norge.
Både PPV23 og PKV 13 er effektive for å forhindre alvorlig pneumokokksykdom hos eldre. Begge vaksinene viser generelt lavere vaksineeffekt med økende alder.
Forbigående lokale og systemiske bivirkninger forekommer etter vaksinasjon, men både PPV23 og PKV13 regnes for å være sikre vaksiner.
Vår helseøkonomiske analyse viser at PPV23 med stor sannsynlighet vil være kostnadseffektivt sett fra et helsetjenesteperspektiv innenfor rammene for alvorlig sykdom. Sensitivitetsanalyser viser at prisen på vaksinene har stor innvirkning på resultatene, og ved rabatter er flere av scenariene kostnadsbesparende. Vår helseøkonomiske analyse har en relativt kort tidshorisont (5 år). En lengre tidshorisont vil sannsynligvis gi et gunstigere resultat for universell vaksinasjon av eldre.
Serotypefordelingen ved sykdom er viktig å vurdere for effekten av vaksinasjon. Den for tiden lave andelen av pasienter som blir syke med serotyper inkludert i PKV13 antyder begrenset potensiale for forebygging ved voksen PKV13-vaksinasjon. Godt utformede serotypespesifikke randomiserte kontrollerte studier vil være viktige i fremtidige studier. Vurderingen viser at en innføring av pneumokokk-vaksinasjon i et voksenprogram er holdbart i et medisinsk faglig og samfunnsmessig perspektiv.