Barn og unges inntak av koffein – anbefalinger for et overvåkningsprogram
Notat
|Publisert
Folkehelseinstituttet (FHI) ble av Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) bedt om å vurdere hvordan myndighetene på en hensiktsmessig måte kan følge med på utviklingen i forbruket av matvarer med koffein, inkludert energidrikker, blant barn og unge.
Sammendrag
Innledning
Folkehelseinstituttet (FHI) ble av Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) bedt om å vurdere hvordan myndighetene på en hensiktsmessig måte kan følge med på utviklingen i forbruket av matvarer med koffein, inkludert energidrikker, blant barn og unge. Vurderingen skulle i første omgang omfatte hvilke elementer en slik overvåkning bør inneholde, hvilke undersøkelser vi har i dag og hva vi eventuelt mangler, og i tillegg anbefale hvordan en slik overvåkning kan organiseres.
Metode
FHI har sett på hvilke eksisterende undersøkelser i Norge som kan gi informasjon om inntak av koffein, inkludert energidrikker, i målgruppen. Vi har også søkt etter informasjon om kartlegging/overvåkning av koffeininntak blant barn og unge i andre nordiske og europeiske land. Videre har vi vurdert hvilke elementer som bør inngå i en hensiktsmessig overvåkning av koffeininntaket, inkludert energidrikker, blant barn og unge og anbefalt strategi for videre overvåkning.
Resultat
Data om koffeininntak i eksisterende undersøkelser er ikke tilstrekkelig for å følge med på forbruket av koffeinholdige mat og drikkevarer blant barn og unge. Elementer som bør inngå i en slik overvåkning omfatter: inntak av koffein fra mat og drikke (mengde og kilder), inntak av energidrikker (frekvens, mengde, daglig inntak, høye enkeltinntak, debutalder, bruk i kombinasjon med alkohol, opplevde helseeffekter, holdninger mm), markedsføring av energidrikker mot barn og unge og prisutvikling for energidrikker og cola-drikker.
Anbefalt strategi for overvåkning
Overvåkning av barn og unges inntak av koffein fra mat- og drikkevarer må ta sikte på å både avdekke risiko for akutt høyt inntak av koffein og det daglige koffeininntaket.
FHI anbefaler at overvåkningen omfatter aldersgruppen 10-18 år. Vi anbefaler en nasjonal nettbasert spørreundersøkelse i målgruppen som gjennomføres annethvert år og som suppleres med data fra andre relevante undersøkelser blant barn og ungdommer. Spørreundersøkelsen bør bestå av én del som omfatter faste spørsmål og én del som består av spørsmål det er tilstrekkelig å innhente kunnskap om hvert fjerde år. På denne måten kan overvåkningen gi gode data på både forbruk og koffeininntak, påvirkningsfaktorer, opplevde helseeffekter og annen relevant informasjon for helsemyndighetene, som pris og markedsføring.