Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Intravenøs ketamin for behandlingsresistent depresjon og akutt selvmordsfare/-tanker»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Intravenøs ketamin for behandlingsresistent depresjon og akutt selvmordsfare/-tanker

Metodevurdering

Intravenøs ketamin for behandlingsresistent depresjon og akutt selvmordsfare/-tanker: forenklet metodevurdering – kartlegging

Publisert

I denne forenklede metodevurderingen danner vi et bestillingsgrunnlag for en framtidig fullstendig metodevurdering ved å kartlegge forskning om effekter av intravenøs ketamin for behandlingsresistent depresjon og akutt selvmordsfare/-tanker.

I denne forenklede metodevurderingen danner vi et bestillingsgrunnlag for en framtidig fullstendig metodevurdering ved å kartlegge forskning om effekter av intravenøs ketamin for behandlingsresistent depresjon og akutt selvmordsfare/-tanker.


Kan lastes ned som pdf. På norsk. Hovedbudskap på engelsk.

Om publikasjonen

  • Utgitt: 2022
  • Av: Folkehelseinstituttet
  • Forfattere: Larsen MS, Meneses-Echavez JF, Kornør H.
  • ISBN elektronisk: 978-82-8406-315-7

Hovedbudskap

Intravenøs ketamin er et nytt behandlingsalternativ for personer med depresjon som ikke opplever bedring av annen behandling, eller som står i akutt fare for å begå selvmord. I denne forenklede metodevurderingen danner vi et bestillingsgrunnlag for en framtidig fullstendig metodevurdering ved å kartlegge forskning om effekter av intravenøs ketamin for behandlingsresistent depresjon og akutt selvmordsfare/-tanker.

Vi har søkt systematisk i internasjonale databaser etter de meste oppdaterte systematiske oversiktene og nyere og pågående randomiserte studier. Maskinlæringsmetoder og uavhengige vurderinger ble brukt i utvelgelsesprosessen og i uthenting av data.

Til sammen inkluderte vi seks systematiske oversikter, seks nyere randomiserte studier, og 16 pågående randomiserte studier.

  • Samtlige systematiske oversikter var publisert i 2021, med søkedatoer fra desember 2019 til september 2021.
  • Oversiktene inkluderte til sammen 21 unike RCTer som var relevante for denne metodevurderingen.
  • De fleste nyere og pågående studiene fant sted i USA og hadde voksne som målgruppe.
  • Ketamindosen var typisk 0,5 mg/kg gitt én eller flere ganger over 40 minutter, og sammenlikningen var enten placebo, midazolam, andre ketamindoser eller elektrosjokkbehandling
  • Ingen studier hadde ressursbruk som utfall.

 

En fullstendig metodevurdering med litteratursøk i f.eks. januar 2024 vil kunne gi et oppdatert beslutningsgrunnlag for bruk av intravenøs ketamin for behandlingsresistent depresjon og akutt selvmordsfare/-tanker.