Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Behandling av muskelknuter i livmor»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Behandling av muskelknuter i livmor

Systematisk oversikt

Behandling av muskelknuter i livmor: hurtigoversikt for samvalgsverktøy (oppdatering)

Publisert

I denne hurtigoversikten, på oppdrag fra Samvalgssenteret, var hensikten å oppdatere kunnskapsgrunnlaget for samvalgsverktøyet for behandling av muskelknuter i livmoren.

Forside Muskelknuter i livmor.jpg

I denne hurtigoversikten, på oppdrag fra Samvalgssenteret, var hensikten å oppdatere kunnskapsgrunnlaget for samvalgsverktøyet for behandling av muskelknuter i livmoren.


Kan lastes ned som pdf. På norsk. Hovedbudskap på engelsk.

Om publikasjonen

  • Utgitt: 2022
  • Av: Folkehelseinstituttet
  • Forfattere: Evensen LH.
  • ISBN elektronisk: 978-82-8406-305-8

Hovedbudskap

Muskelknuter i livmoren består av en type muskelceller og bindevev som vokser på veggen i livmoren. Rundt åtte av ti kvinner har muskelknuter, og omtrent en tredjedel av disse får plagsomme symptomer.

Vi fant én randomisert kontrollert studie og en metodevurdering om effekt av kombinasjonsbehandling med gonadotropinfrigjørende hormon-reseptorantagonist og to Cochrane-oversikter om henholdsvis ikke-stereoide antiinflammatoriske legemidler og progestagen.

Vi fant at:

  • Kombinasjonsbehandling med gonadotropinfrigjørende hormon-reseptorantagonist muligens gir mindre menstruasjonsblødninger og smerter hos flere kvinner enn placebo
  • Ikke-stereoide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) muligens gir mindre menstruasjonsblødninger enn placebo
  • Vi er usikre på eller fant ikke forskning på effekten av gonadotropinfrigjørende hormon-reseptorantagonist og ikke-stereoide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) på uønskede hendelser, behov for ytterligere behandling, seksualfunksjon, graviditet, fødsel, start på overgangsalder og malignitet
  • Vi kjenner ikke effekten gonadotropinfrigjørende hormon-reseptorantagonist og ikke-stereoide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) sammenlignet med nedbrytning av muskelknutene, myomektomi og hysterektomi

Vi kjenner ikke effekten av progestagen sammenlignet med placebo eller andre tiltak