Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Smertelindring ved fødsel»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Smertelindring ved fødsel

Systematisk oversikt

Smertelindring ved fødsel: en hurtigoversikt for samvalgsverktøy

Publisert

Vi hadde som mål å oppsummere forskningssynteser om effektiviteten av tiltak for smertelindring ved vaginal fødsel, både når det gjelder mor og baby, nyfødt og spedbarn.

Forside_pAIN RELIEF_ENG.jpg

Vi hadde som mål å oppsummere forskningssynteser om effektiviteten av tiltak for smertelindring ved vaginal fødsel, både når det gjelder mor og baby, nyfødt og spedbarn.


Kan lastes ned som pdf. På engelsk. Hovedfunn på norsk.

Om publikasjonen

 • Utgitt: 2021
 • Av: Folkehelseinstituttet
 • Forfattere: Bjerk M, Kornør H, Reinar LM, Hval G.
 • ISBN elektronisk: 978-82-8406-248-8

Hovedbudskap

Smerten kvinner opplever under fødselen påvirkes av flere fysiologiske og psykososiale faktorer og intensiteten varierer. De fleste kvinner i fødsel trenger noe smertelindring, og et bredt spekter av smertestillende metoder tilbys og brukes av kvinner under fødsel.  

Åtte Cochrane-oversikter som så på smertelindring for kvinner i fødsel ble inkludert, syv kvantitative og en kvalitativ. Tiltakene ble gruppert i ikke-invasive, ikke-farmakologiske og farmakologiske. Ni sammenligninger ble inkludert. Tilliten til dokumentasjonen varierte fra svært lav til moderat. Resultater med moderat tillit viste at:  

 • Fødsel i vann sammenlignet med vanlig behandling forbedrer sannsynligvis tilfredshet med smertelindring og utgjør liten eller ingen forskjell for fødselsrifter.
 • Følge av ledsager hjalp kvinner å få en positiv fødselsopplevelse
 • Akupunktur sammenlignet med vanlig behandling gjør sannsynligvis liten forskjell for stimulering av oksytocin.
 • TENS sammenlignet med placebo eller vanlig behandling gjør sannsynligvis ingen forskjell for tilfredshet med smertelindring.
 • Epidural sammenlignet med placebo eller ingen intervensjon forbedrer sannsynligvis tilfredsheten med smertelindring noe og reduserer risiko for keisersnitt.
 • Epidural sammenlignet med kontinuerlig støtte gjør sannsynligvis liten eller ingen forskjell for tilfredshet med smertelindring, assistert vaginal fødsel, keisersnitt, langvarig hodepine eller langvarig ryggsmerter.

Noen av utfallene av interesse ble sjelden målt, for eksempel tilfredshet med fødselsopplevelsen, rier eller uønskede hendelser som påvirkning av amming. De ulike tiltakene ble som regel sammenliknet med vanlig behandling eller placebo, men en detaljert beskrivelse av dette manglet som regel.