Skandinavisk forskning om konsekvenser av covid-19 på velferd, likestilling, livsvilkår og livskvalitet – tredje oppdatering: et systematisk litteratursøk med sortering
Forskningskartlegging
|Publisert
Folkehelseinstituttet (FHI) fikk i mars 2021 i oppdrag av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) å identifisere den foreløpige forskningen fra land i Skandinavia av koronapandemiens konsekvenser på velferd, likestilling, livsvilkår og livskvalitet.
Hovedbudskap
Område for helsetjenester i Folkehelseinstituttet utførte en tredje oppdatering av en oppsummering av skandinavisk forskning om konsekvenser av covid-19 på velferd, likestilling, livsvilkår og livskvalitet.
Metode
Vi utførte en systematisk kunnskapsoppsummering av typen ‘systematisk litteratursøk med sortering’. Vi søkte i juni 2021 i ulike databaser og i grålitteraturkilder etter empirisk litteratur fra Skandinavia. To personer vurderte referansenes relevans i henhold til inklusjonskriteriene. Det styrende inklusjonskriteriet var at publikasjonen omhandlet konsekvenser av covid-19 på velferd, likestilling, livsvilkår eller livskvalitet. Vi hentet ut data fra studienes sammendrag og sorterte dem i kategorier.
Resultater
Vi vurderte 274 referanser. Vi inkluderte 34 studier: 15 fra Norge, 10 fra Sverige og seks fra Danmark (tre studier var fra flere land). Det var flest tverrsnittstudier (n=10), men også seks longitudinelle og seks kvalitative studier. Populasjonen og tematikken i studiene var variert og inkluderte blant annet unge, immigranter, sosialarbeidere; og velferds- og livsvilkårtema som psykisk helse, skole/barnehage, velferdstjenester for barn med funksjonsnedsettelser og vold i nære relasjoner.
I dette systematiske litteratursøket med sortering har vi ikke lest publikasjonene i fulltekst og dermed ikke vurdert studienes kvalitet. Vi har kun sortert referansene etter type, basert på sammendragene.