Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Rapportering av data for vannforsyningssystemer i Norge for 2020: oppdrag fra Mattilsynet»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

 • Rapportering av data for vannforsyningssystemer i Norge for 2020: oppdrag fra Mattilsynet

Rapport

Rapportering av data for vannforsyningssystemer i Norge for 2020: oppdrag fra Mattilsynet

Publisert

Denne rapporten gir en oversikt over vannforsyningssystemer som er rapporteringspliktige etter drikkevannsforskriften i Norge, basert på de data som er tilgjengelige for 2020.

Vannverksrapport_2021_forside.jpg

Denne rapporten gir en oversikt over vannforsyningssystemer som er rapporteringspliktige etter drikkevannsforskriften i Norge, basert på de data som er tilgjengelige for 2020.


Kan lastes ned som pdf. På norsk. Hovedbudskap også på engelsk.

Om rapporten

 • Utgitt: 2021
 • Av: Folkehelseinstituttet
 • Forfattere: Steinberg M, Nordheim CF, Lyngstad TM.
 • ISBN elektronisk: 978-82-8406-270-9

Hovedbudskap

 • Norge har 1 354 vannforsyningssystemer som forsyner mer enn 50 fastboende personer.
 • Omlag 88 prosent av Norges befolkning forsynes med drikkevann fra vannforsyningssystem som forsyner mer enn 50 fastboende.
 • Vi har omlag 54.600 km rør som i stor grad er av plast, lagt i perioden 1971-2000.  0,71 prosent av ledningsnettet for drikkevann fornyet.
 • Det ble produsert omlag 750 millioner m3 drikkevann i 2020.
 • Det ble anslått at anslagsvis 30 prosent eller cirka 220 millioner m3 drikkevann lekket ut av vannledningsnettet på vei til abonnentene.
 • Omlag 99 prosent av befolkningen får drikkevann med tilfredsstillende hygienisk kvalitet.
  Dataene som rapporteres inn om vannforsyningssystemer i Norge kan være mangelfulle grunnet dagens systemer for rapportering. 

 

Sammendrag

Denne rapporten gir en oversikt over vannforsyningssystemer som er rapporteringspliktige etter drikkevannsforskriften i Norge, basert på de data som er tilgjengelige for 2020.

I Norge i 2020 var det 1.354 vannforsyningssystemer som forsyner mer enn 50 fastboende personer. Totalt forsynes cirka. 88 prosent av Norges befolkning med drikkevann fra vannforsyningssystem som forsyner mer enn 50 personer.

Vannforsyningssystemene er hovedsakelig kommunalt eide, regnet i både antall personer forsynt og i antall vannforsyningssystemer. Vannforsyningssystemene med annen eierform er mange i antall, men forsyner en mindre del av befolkningen.

I tillegg har vi mange små vannforsyningssystemer i Norge. Rapporterte tall for små vannforsyninger som forsyner mindre enn 50 personer i Norge er generelt mangelfulle.

Samlet lengde på vannledningsnett i Norge er cirka 54.600 km. Den største andelen av ledningsnettet ble lagt i perioden 1971 til 2000.

Til sammen var det i 2020 rapportert at det var produsert cirka 750 millioner m3 drikkevann. Prosentvis lekkasje fra vannforsyningssystemene er anslått til cirka 30 prosent, som tilsvarer cirka 220 millioner m3.

Det var få avvik på både mikrobiologiske og kjemiske grenseverdier i henhold til drikkevannsforskriften. Cirka 99 prosent av befolkningen får drikkevann med tilfredsstillende hygienisk kvalitet.

Datagrunnlaget for vannforsyningen er mangelfull og vanskelig tilgjengelig. Dette gir utfordringer, usikkerheter og forsinkelser i rapporteringen av data om vannforsyningssystem i Norge.