Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Kan vi forebygge stråleskader ved behandling av prostatakreft?»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Kan vi forebygge stråleskader ved behandling av prostatakreft?

Forskningsomtale

Kan vi forebygge stråleskader ved behandling av prostatakreft?

Publisert

Bruk av nedbrytbar beskytter (SpaceOar™) kan muligens forebygge stråleskader ved behandling av prostatakreft. Dokumentasjonsgrunnlaget er imidlertid svakt på det nåværende tidspunkt. Det viser en EUnetHTA-oversikt.

Bruk av nedbrytbar beskytter (SpaceOar™) kan muligens forebygge stråleskader ved behandling av prostatakreft. Dokumentasjonsgrunnlaget er imidlertid svakt på det nåværende tidspunkt. Det viser en EUnetHTA-oversikt.


Kan lastes ned som PDF.

Om publikasjonen

  • Utgitt: 2021
  • Av: Folkehelseinstituttet
  • Forfattere: Porkhun K, Hagen G.

Hva sier forskningen?

I systematiske oversikter samles og vurderes tilgjengelig forskning. I denne systematiske EUnetHTA-oversikten var spørsmålet: «Kan vi forebygge stråleskader ved behandling av prostatakreft?». Forfatterne av denne rapporten har samlet forskning om effekt og sikkerhet av nedbrytbar beskytter ved strålebehandling av prostatakreft.

Resultatene viser at bruk av nedbrytbar beskytter ved strålebehandling:


• muligens kan føre til en liten forskjell i akutt (opptil 3 måneder etter bestråling) og sen toksisitet (opptil 15 måneder). Vi er usikre på effekten av nedbrytbar beskytter på lengre sikt
• muligens reduserer stråledosen mottatt på rektum, men vi vet ikke om beskytter gir mindre toksisitet
• muligens kan forbedre livskvalitet («quality of life» or QoL) knyttet til tarm og har muligens ingen eller liten effekt på livskvalitet knyttet til urinveier. Vi vet ikke om beskytter påvirker livskvalitet knyttet til seksuell helse.
• muligens kan gi sjeldne prosedyrerelaterte uønskede hendelser som, for eksempel, infiltrasjon i rektum


Basert på det tilgjengelige datagrunnlaget er fordelene med nedbrytbar beskytter usikre, ytterligere forskning er nødvendig for å evaluere effekten av nedbrytbar beskytter.

Se hele omtalen i PDF lenger opp på siden.