Få varsel ved oppdateringer av «Veileder til utfylling av melding til Medisinsk fødselsregister»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Veileder til utfylling av melding til Medisinsk fødselsregister
Notat
Veileder til utfylling av melding til Medisinsk fødselsregister, elektronisk fødselsmelding versjon 1.2
Publisert Oppdatert
Denne veilederen skal bidra til kvalitetssikring av den elektroniske meldingen av fødsler ved å spesifisere innholdet i meldingen. Veilederen retter seg mot personell som melder fødsler.
Denne veilederen skal bidra til kvalitetssikring av den elektroniske meldingen av fødsler ved å spesifisere innholdet i meldingen. Veilederen retter seg mot personell som melder fødsler.
Om publikasjonen
- Utgitt: 11/2020
- Av: Folkehelseinstituttet
Hovedbudskap
Medisinsk fødselsregister (MFR) ble opprettet i 1967, med lovpålagt melding av alle fødte, levende og døde, fra og med 12 fullgåtte svangerskapsuker. I 2001 fikk MFR en forskrift; Forskrift om innsamling og behandling av helseopplysninger i Medisinsk fødselsregister[1]
(MFR-forskriften) fastsatt med hjemmel i helseregisterloven fra 2001[2] Meldeplikten omfatter etter MFR forskriften § 1-2 følgende hendelser:
1. fødsler, dvs. fødte fra 22 fullgåtte svangerskapsuker (154 dager) og de fødtes foreldre,
2. spontanabort etter 12 fullgåtte svangerskapsuker (84 dager),
3. svangerskapsavbrudd hvor svangerskapet avbrytes med hjemmel i abortloven
§ 2 tredje ledd bokstav c (fare for alvorlig sykdom hos barnet), og
4. svangerskapsavbrudd hvor svangerskapet avbrytes med hjemmel i abortloven
§ 10 (fare for kvinnens liv og helse).
I forbindelse med at MFR-forskriften trådte i kraft, ble det innført et nytt papirmeldeskjema (IK-1002) og utarbeidet en veileder til utfylling av dette («Veiledning for utfylling av melding til Medisinsk fødselsregister, IK-1002»).
Fra og med 1. januar 2007 er alle fødeinstitusjoner i Norge pålagt å melde fødsler og nevnte typer aborter/svangerskapsavbrudd elektronisk til MFR, jf. brev fra Helse- og omsorgsdepartementet datert 20.12.2006. Dette gjøres ved automatiserte uttrekk fra opplysninger registrert i de elektroniske fødejournalsystemene som brukes ved fødeavdelingene.