Medisinsk fødselsregister
Veileder til utfylling av melding til Medisinsk fødselsregister, elektronisk fødselsmelding versjon 1.2
Notat
|Oppdatert
Denne veilederen skal bidra til kvalitetssikring av den elektroniske meldingen av fødsler ved å spesifisere innholdet i meldingen. Veilederen retter seg mot personell som melder fødsler.
Hovedbudskap
Medisinsk fødselsregister (MFR) ble opprettet i 1967, med lovpålagt melding av alle fødte, levende og døde, fra og med 12 fullgåtte svangerskapsuker. I 2001 fikk MFR en forskrift; Forskrift om innsamling og behandling av helseopplysninger i Medisinsk fødselsregister[1]
(MFR-forskriften) fastsatt med hjemmel i helseregisterloven fra 2001[2] Meldeplikten omfatter etter MFR forskriften § 1-2 følgende hendelser:
1. fødsler, dvs. fødte fra 22 fullgåtte svangerskapsuker (154 dager) og de fødtes foreldre,
2. spontanabort etter 12 fullgåtte svangerskapsuker (84 dager),
3. svangerskapsavbrudd hvor svangerskapet avbrytes med hjemmel i abortloven
§ 2 tredje ledd bokstav c (fare for alvorlig sykdom hos barnet), og
4. svangerskapsavbrudd hvor svangerskapet avbrytes med hjemmel i abortloven
§ 10 (fare for kvinnens liv og helse).
I forbindelse med at MFR-forskriften trådte i kraft, ble det innført et nytt papirmeldeskjema (IK-1002) og utarbeidet en veileder til utfylling av dette («Veiledning for utfylling av melding til Medisinsk fødselsregister, IK-1002»).
Fra og med 1. januar 2007 er alle fødeinstitusjoner i Norge pålagt å melde fødsler og nevnte typer aborter/svangerskapsavbrudd elektronisk til MFR, jf. brev fra Helse- og omsorgsdepartementet datert 20.12.2006. Dette gjøres ved automatiserte uttrekk fra opplysninger registrert i de elektroniske fødejournalsystemene som brukes ved fødeavdelingene.