Rapport fra workshop. Innføring av nye metoder i sykehus – er mini-metodevurdering nyttig?
Rapport
|Publisert
Bestillerforum RHF fikk i møte 27. april 2020 presentert en rapport om erfaringene med mini-metodevurdering i spesialisthelsetjenesten i Norge siden innføringen i 2013, som ledd i etableringen av systemet Nye metoder. Forumet besluttet at det må utarbeides et utkast til strategi for videreutvikling av mini-metodevurdering. Rapporten som ble fremlagt, bygger på en nasjonal workshop som ble avholdt på Oslo universitetssykehus 25. november 2019, og senere innspill fra referansegruppen i Nye metoder.
Hovedbudskap
Workshopen samlet 51 deltagere fra ulike nivå i spesialisthelsetjenesten, som delte sine erfaringer med mini-metodevurdering og ga innspill til forbedringer. Med rundt 70 publiserte mini-metodevurderinger i den nasjonale databasen hadde vi et godt erfaringsgrunnlag som utgangspunkt for diskusjonene.
Det ble trukket frem hvordan mini-metodevurdering kan brukes som redskap i faglig ledelse av sykehus, og være til hjelp i å prioritere og å velge de riktige metodene.
Det ble også fremhevet at mini-metodevurdering bidrar til en mer kunnskapsbasert drift og pasientbehandling i sykehusene, gir større åpenhet og at det bidrar til å unngå at man tar i bruk udokumentert behandling.
Erfaringene viser imidlertid også at det er store forskjeller i bruken mellom sykehusene. Det ble pekt på flere årsaker til dette, men mange trakk frem mangel på ledelsesforankring, og at det ikke blir satt av tilstrekkelig med tid til arbeidet i klinikkene.
Forslag til løsninger på dette, og andre forbedringer, ble diskutert i gruppearbeidene. Innspillene fra workshopen og referansegruppen vil tas med inn i prosessen for å utvikle en videre strategi for mini-metodevurdering. Denne vil så bli fremlagt for diskusjon på Bestillerforum RHF sitt heldagsmøte i 2020.