Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Effekt av målrettede teststrategier for å begrense smitte av covid-19»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Effekt av målrettede teststrategier for å begrense smitte av covid-19

Notat

Effekt av målrettede teststrategier for å begrense smitte av covid-19 – en hurtigoversikt

Publisert

Målsettingen med denne hurtigoversikten var å identifisere studier som sammenlignet ulike teststrategier med tanke på å vurdere effekt på smittespredning.

NOTAT Forside Teststrategier.jpg

Målsettingen med denne hurtigoversikten var å identifisere studier som sammenlignet ulike teststrategier med tanke på å vurdere effekt på smittespredning.


Kan lastes ned som pdf. På norsk. Engelsk sammendrag.

Om publikasjonen

  • Utgitt: 2020
  • Av: Folkehelseinstituttet
  • Forfattere: Fønhus MS, Brurberg KG.
  • ISBN elektronisk: 978-82-8406-159-7

Hovedbudskap

Målrettet testing eller screening kan være en aktuell strategi for å begrense smittespredning av SARS-CoV-2, særlig fordi mange kan være smittsomme uten å oppleve symptomer. Målsettingen med denne hurtigoversikten var å identifisere studier som sammenlignet ulike teststrategier med tanke på å vurdere effekt på smittespredning. Gjennom systematisk søk i Ovid Medline, Cochrane COVID-19 Study Register og Cochrane Central i november 2020 identifiserte vi 1485 unike referanser, men ingen av disse var egnet til å si noe om effekt av ulike teststrategier på smittespredning.

 

Gjennom søket identifiserte vi en lang rekke tverrsnittsstudier der pasienter og ansatte på sykehus og i pleieinstitusjoner ble screenet for SARS-CoV-2. Utvalgte studier ble listet og visuelt framstilt for å muligens kunne si noe om utbredelsen av smitte, men det er uklart i hvilken grad testingen påviser tilfeller som ikke er smitteførende og i hvilken grad påvisningen skjer tidlig nok til å hindre smitte. Resultatene er også sensitive for endringer i det generelle smittetrykket. De identifiserte tverrsnittsstudiene egner seg derfor dårlig til å konkludere om effekt av ulike test- og screeningstrategier.