Usage of Antivirals and the Occurrence of Antiviral Resistance in Norway 2018
Rapport
|Publisert
Den årlige rapporten fra Resistensovervåking av virus i Norge (RAVN) presenterer nasjonale data om antiviral resistens og fokuserer på aktuelle temaer relatert til behandling av virale infeksjoner.
Sammendrag
Bruk av antivirale midler
Ifølge data fra Reseptregisteret, fortsetter trenden fra tidligere år, nemlig at salget av antivirale medikamenter målt i definerte døgndoser (DDD) fortsetter å øke også i 2018. Til tross for en økning av salget, både målt i antall DDD og i antall behandlede pasienter, er kostnadene i 2018 for første gang redusert. Dette kan forklares av prisreduksjon på medikamenter mot hiv og hepatitt C virus (HCV). For medikamenter mot hiv og HCV har det vært en dreining fra medikamenter med ett virkestoff til kombinasjonspreparater. Denne endringen har vært spesielt tydelig for HCV de siste to år, hvor 95 % av pasientene i 2018 ble behandlet med kombinasjonspreparater mot 27 % i 2016 og ingen i 2014.
Influensavirus
Det ble ikke påvist influensavirus med resistens mot oseltamivir eller zanamivir i 2017/18-sesongen. Alle sirkulerende influensavirusgrupper er for tiden resistente overfor adamantaner, og FHI har derfor sluttet å teste rutinemessig for adamantanresistens. Kun oseltamivir er nå tilgjengelig på det norske markedet.
Humant immunsviktvirus-1
Resistensmutasjoner som overvåkes ble påvist i 9.2 % av prøvene fra pasienter med nydiagnostisert hiv-1 infeksjon i Norge i 2018. Dette er en noe høyere andel enn foregående år, men det var i 2018 også færre prøver som ble undersøkt for resistens, og totalt færre nye tilfeller av hiv-1 i Norge. Prevalensen av overført resistens har vært stabil de siste årene med bare små variasjoner. I 2018 var det utelukkende resistensmutasjoner assosiert med revers transkriptasehemmere som ble påvist i overvåkningen av primærresistens (5.9 % non-nukleosid- og 5.0 % nukleosid revers transkriptasehemmere). Det ble ikke påvist noen mutasjoner assosiert med resistens mot proteasehemmere. For integrasehemmere er det ingen overvåkning av primærresistens.
Hepatitt B virus
I 2018 ble 20 pasientprøver sendt til referanselaboratoriet for hepatitt B virus (HBV) resistenstesting. Det ble påvist antiviral resistens i 4 av disse prøvene, og alle hadde mutasjoner assosiert med resistens mot entecavir. Blant pasienter der det primært var rekvirert genotyping (n=245), ble ingen resistensmutasjoner påvist. Resistens mot antivirale midler brukt i behandling av HBV ser ut til å være et lite problem i Norge. Antall prøver som undersøkes er imidlertid lite, og resultatene må derfor tolkes med forsiktighet.
Humane herpesvirus
I 2018 mottok referanselaboratoriet 27 prøver fra 22 pasienter for cytomegalovirusresistenstesting.
Resistensmutasjoner ble detektert hos to pasienter. De fleste tilfeller av terapisvikt skyldes ikke resistens mot antivirale midler. For herpes simplex virus var det i 2018 kun fem prøver som ble analysert med tanke på
resistens mot antiviralia, og resistens mot aciklovir ble påvist i en av disse prøvene. På tross av økt bruk av aciklovir, både i behandling og som profylakse, er resistens sjeldent.
Hepatitt C virus
Resistensundersøkelse av HCV er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge, og det er heller ingen overvåkning av HCV-resistens i Norge. Prøver videresendes laboratorier i Sverige ved behov for resistensundersøkelser. En sekvenseringsbasert metode for resistensbestemmelse av HCV er under utvikling ved FHI, og status for dette metodearbeidet er beskrevet i rapporten.