Arbeidsrettede mentorprogrammer for sårbare grupper: en systematisk oversikt
Systematisk oversikt
|Publisert
Dette er en systematisk oversikt over effekter av arbeidsrettede mentorprogrammer for sårbare grupper inklusive innvandrere, personer med kroniske fysiske, eller psykiske helseproblemer, rusmiddelproblemer, eller personer med lave kvalifikasjoner, på arbeidsrelaterte utfall.
Hovedbudskap
Område for helsetjenester i Folkehelseinstituttet fikk i oppdrag av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) å utføre en systematisk oversikt over effekter av arbeidsrettede mentorprogrammer for sårbare grupper inklusive innvandrere, personer med kroniske fysiske, eller psykiske helseproblemer, rusmiddelproblemer, eller personer med lave kvalifikasjoner, på arbeidsrelaterte utfall.
Metode
Vi utførte en systematisk oversikt i den hensikt å identifisere, kritisk vurdere og sammenstille relevante studier om arbeidsrettede mentorprogrammer for sårbare grupper. Vi planla å inkludere kontrollerte studier (studier med kontrollgruppe eller avbrutte tidsserier) om arbeidsrettede mentorprogrammer gitt til sårbare grupper over 18 år, sammenlignet med ingen tiltak eller arbeidstiltak som ikke inneholdt mentorordning som en aktiv komponent. Hovedutfallet var det å komme i arbeid, fulltid eller deltid. Sekundære utfall var psykososiale utfall og utdanning.
Et systematisk søk ble utført i mars 2018. To forskere gikk uavhengig av hverandre først gjennom alle referansene og deretter mulige relevante studier i fulltekst.
Resultater
Ingen studier møtte inklusjonskriteriene. Det mangler forskning om effekter av arbeidsrettede mentorprogrammer for sårbare grupper. Fremtidige systematiske oversikter eller kartleggingsoversikter kan vurdere å oppsummere studier som undersøker erfaringer med mentorprogrammer.