Hopp til innhold

Rapport

Plan for eliminering av meslinger og røde hunder (rubella) i Norge

Folkehelseinstituttet har, på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, laget en handlingsplan for eliminering av meslinger og røde hunder i Norge.

Forside_Mesling_rubella-eleminering_2017.png

Folkehelseinstituttet har, på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, laget en handlingsplan for eliminering av meslinger og røde hunder i Norge.


Bestill

Last ned:

Hovedbudskap

Europaregionen i Verdens helseorganisasjon har som mål å stanse kontinuerlig smittespredning av meslinger og rubella i Europa. Skandinavisk verifiseringskomité for eliminasjon av meslinger og rubella (SVC) skal følge opp og dokumentere at Norge, Sverige og Danmark har fornuftige planer og mål om eliminering av meslinger og rubella, og at disse følges opp. 

Anbefaling fra Folkehelseinstituttet

Hovedanbefalingen fra Folkehelseinstituttet er at MMR-vaksinasjon gjøres enklere tilgjengelig og gratis. Helsetjeneste for innvandrere, asylsøkere og flyktninger, kommunal oppsøkende virksomhet for omreisende grupper, helsestasjon, fastlege, bedriftshelsetjeneste og vaksinasjonsklinikker har alle en viktig rolle for å vaksinere de ulike målgruppene. Alle mistenkte tilfeller av meslinger og rubella skal undersøkes med serologi for antistoffer og munnsekretprøve for genotyping av virus.

Nedlastbar

Om rapporten

  • Utgitt: September 2017
  • Av: Folkehelseinstituttet
  • Forfattere: Riise ØR, Rønning K, Bergsaker MAR, Sandbu S, Vainio K.
  • ISBN elektronisk: ISBN 978-82-8082-879-8