Nasjonal laboratoriedatabase. Konseptvurdering og konsekvensanalyse
Notat
|Publisert
Denne utredningen har vurdert ulike løsninger for å få oversikt over eksisterende laboratoriedata og gjøre disse tilgjengelige for brukerne.
Hovedbudskap
Denne utredningen har vurdert ulike løsninger for å få oversikt over eksisterende laboratoriedata og gjøre disse tilgjengelige for brukerne. Løsningene er beskrevet gjennom rendyrkede prinsipielle alternativer, som sentral vs. desentral og utsendelse av kopier vs. visning av data uten distribusjon.
Utredningen skisserer alternative løsningskonsepter. Disse vurderes i forhold til brukergruppenes behov, arkitektur, sikkerhet, juridiske forhold, leveransetid, risiko og kostnad. Investeringsbehovet og de økonomiske gevinstene er ikke tallfestet. Den økonomiske gevinsten antas å være stor: tilgang til informasjon om pasientens prøvehistorikk gjør kliniker i stand til å foreta bedre diagnose og behandling samt reduserer antallet unødige prøver og dobbelt-analyser.
Anbefalingen i denne utredningen er å opprette en nasjonal laboratoriedatabase for mikrobiologiske svarrapporter som en sentral database. Databasen kan etableres trinnvis ved å foreta mindre endringer i dagens infrastruktur. Svarrapportene kan sendes til databasen ved at den legges på som kopimottaker ved laboratorienes utsending av svarrapporter. Uthenting av svarrapportene fra laboratoriedatabasen kan gjøres ved at den tilbyr kopier som distribueres til godkjente systemmottakere: klinikernes EPJ system, Min Helse på Helsenorge.no og Helseanalyseplattformen. Alle de utredede konseptene, herunder anbefalt alternativ, kan brukes for andre svarrapporter, som medisinsk biokjemi.
Nasjonalt tilgjengelige laboratoriedata vil tjene en rekke formål:
- Gir helsepersonell tilgang til mikrobiologiske prøvesvar fra hele landet for pasienter de har i behandling
- Bidra til tidsriktig overvåking av infeksjonssykdommer hos befolkningen i Norge, inkludert utbredelsen av antibiotikaresistente mikrober
- Bidra med data til kvalitetssikring og evaluering av helsetjenesten samt forskning på infeksjonssykdommer
- Sikre automatisk overføring av data til dagens smittevernregistre (blant andre MSIS) og til et fremtidig infeksjonsregister
- Sikre raskere og bedre informasjon til innbygger
En nasjonal laboratoriedatabase er en forutsetning for å realisere infeksjonsregisteret på Helseanalyseplattformen.