Invasive infeksjoner. Årsrapport 2016
Rapport
|Publisert
I rapporten beskrives forekomsten av invasiv sykdom som skyldes infeksjon med meningokokker, pneumokokker, gruppe A streptokokker og Haemophilus influenzae. Vaksiner er tilgjengelig mot flere av disse infeksjonene. Rapporten omtaler anbefalinger om bruk av vaksiner, og effekt av vaksiner.
Sammendrag
I 2016 ble det ikke observert store endringer i forekomst av invasive bakterielle infeksjoner forårsaket av meningokokker, pneumokokker, gruppe A streptokokker og Haemophilus influenzae, sammenlignet med foregående år. Små barn er særlig utsatt for invasive bakterielle infeksjoner. Gjennom barnevaksinasjonsprogrammet tilbys vaksine mot 13 serotyper av pneumokokker og mot H. influenzae type b (Hib) for å kontrollere forekomsten av alvorlig sykdom hos denne gruppen. Vaksiner mot pneumokokker og Hib, samt meningokokker anbefales også til definerte risikogrupper.
I de siste årene har det vært meldt få tilfeller av invasiv meningokokksykdom. I 2016 ble det meldt 23 tilfeller. Alle var enkelttilfeller og det ble ikke meldt om noen utbrudd med flere tilfeller. Serogruppe B, Y og W var hyppigst forekommende. I løpet av de siste årene har bruken av vaksine mot meningokokker økt, spesielt i aldersgruppen 16-19 år. I 2016 var i underkant av 40 % av avgangskullet fra videregående skole registrert som vaksinert mot meningokokker i Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK).
Forekomsten av invasiv pneumokokksykdom gikk raskt ned etter introduksjon av konjugert pneumokokkvaksine i barnevaksinasjonsprogrammet i 2006. Færre tilfeller har vært meldt både hos vaksinerte barn, og hos ikke-vaksinerte på grunn av flokkeffekt. I 2016 så vi en liten økning av meldte tilfeller blant eldre. Denne økningen skyldes først og fremst typer av bakterien som vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet ikke beskytter mot. En lignende økning har vært sett i flere andre europeiske land. Nedsatt følsomhet for penicillin og erytromycin ble funnet hos henholdsvis 5,1 % og 5,3 % av isolatene. Det ble ikke observert store endringer i forekomst, aldersfordeling eller klinisk bilde for invasiv sykdom forårsaket av gruppe A streptokokker. Genetisk karakterisering av bakterieisolater viser at fordelingen av dominerende typer av bakterien er uendret fra 2015. Gruppe A streptokokker er fortsatt følsomme for de fleste antibiotika, og det er ikke påvist resistens mot penicillin.
Vaksine mot Hib ble introdusert i barnevaksinasjonsprogrammet i 1992. Forekomsten av invasiv sykdom forårsaket av Hib er svært lav, mellom ett og seks tilfeller årlig de siste årene, og de fleste tilfellene er hos voksne og eldre. De fleste tilfellene av invasiv sykdom forårsaket av H. influenza som meldes skyldes ikke-typbare stammer. I de siste årene har forekomsten vært stabil.