Hopp til hovedinnhold
FHI logo
Forside_Opplæring Vold Jose.jpg

Forskning om effekt av opplærings- og informasjonstiltak om vold og seksuelle overgrep for barn og unge: Systematisk litteratursøk med sortering

Forskningskartlegging

|

Publisert

Vi fikk i oppdrag av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet å utføre et systematisk litteratursøk med sortering av mulig relevante publikasjoner. Oppdraget var å identifisere systematiske oversikter om effekten av opplærings- og informasjonstiltak om vold og seksuelle overgrep for barn og unge.

Hovedbudskap

Kunnskapssenteret for helsetjenesten i Folkehelseinstituttet ved Seksjon for velferdstjenester fikk i oppdrag av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet å utføre et systematisk litteratursøk med sortering av mulig relevante publikasjoner. Oppdraget var å identifisere systematiske oversikter om effekten av opplærings- og informasjonstiltak om vold og seksuelle overgrep for barn og unge.

Metode

En bibliotekar søkte i oktober 2016 i 11 samfunnsvitenskapelige og medisinske databaser etter relevant litteratur. To forskere gikk gjennom alle identifiserte referanser og vurderte relevans i forhold til inklusjonskriteriene. De inkluderte systematiske oversikter og ikke-systematiske oversikter som omhandlet effekten av opplærings- og informasjonstiltak om vold og seksuelle overgrep for barn og unge.

Resultater

Vi identifiserte totalt 4210 unike referanser. Av disse var det 18 som møtte inklusjonskriteriene: tre systematiske oversikter og 15 ikke-systematiske oversikter. De tre systematiske oversiktene inkluderte barn og unge i alderen 3-18 år. De fleste av barna kom fra høyinntektsland, særlig USA og Canada. Alle tiltakene var skolebaserte. Resultatene viste:

  • Alle de tre systematiske oversiktene fant at skolebaserte tiltak ga bedre resultater enn standard eller andre typer tjenester.
  • De systematiske oversiktene konkluderte med at  tiltakene førte til: 
    - økte kunnskaper om forebygging av seksuelle overgrep
    - bedre ferdigheter i å forebygge seksuelle overgrep
    - mer informerte holdninger om partnervold og konfliktløsning
    - forbedret egenbeskyttende atferd
    - økt avsløring av tidligere eller nåværende seksuelle overgrep

Ingen av oversiktene fant resultater som tydet på at det var skadevirkninger av tiltakene, som angst eller frykt.

Publisert