Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Vaksine kan beskytte mot helvetesild »

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Vaksine kan beskytte mot helvetesild

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Forskningsomtale

Vaksine kan beskytte mot helvetesild

Publisert

En vaksine mot viruset som forårsaker vannkopper og helvetesild forebygger trolig helvetesild hos personer over 60 år. Vaksinen tolereres godt, men noen flere kan oppleve hudirritasjon, hevelse eller ubehag på stikkstedet der vaksinen ble satt. Det viser en Cochrane-oversikt.

En vaksine mot viruset som forårsaker vannkopper og helvetesild forebygger trolig helvetesild hos personer over 60 år. Vaksinen tolereres godt, men noen flere kan oppleve hudirritasjon, hevelse eller ubehag på stikkstedet der vaksinen ble satt. Det viser en Cochrane-oversikt.


Hovedbudskap

Hva sier forskningen?

I systematiske oversikter samles tilgjengelig forskning. I denne systematiske oversikten har forfatterne samlet forskning om og vurdert effekt av varicella-zoster-virus (VZV)-vaksine hos personer over 60 år. Varicella-zoster-virus tilhører herpesvirusfamilien og forårsaker vannkopper (varicella) ved primærinfeksjon og helvetesild (herpes zoster) ved reaktivering av latent infeksjon. VZV-vaksinen ble sammenlignet med placebo (narrevaksine). Oppfølgingstiden var over tre år.

Resultatene viser at VZV-vaksine gitt til personer over 60 år:

  • trolig fører til færre tilfeller av helvetesild. Vi har middels tillit til resultatet
  • trolig gir liten eller ingen forskjell i antall alvorlige bivirkninger. Vi har middels tillit til resultatet
  • trolig gir liten eller ingen forskjell i antall personer som legges inn på sykehus etter en alvorlig bivirkning. Vi har middels tillit til resultatet
  • trolig fører til at flere opplever bivirkninger av en mild eller moderat karakter, som ubehag, hudirritasjon, hevelse eller smerte i eller rundt stikkstedet. Vi har middels tillit til resultatet
  • trolig gir liten eller ingen forskjell i dødelighet. Vi har middels tillit til resultatet

Tilliten til resultatet angir hvor sannsynlig det er at forskningsresultatet ligger nær den sanne effekt. Jo større tillit, desto sikrere kan vi være på at resultatet ligger nær den sanne effekt.

Resultattabell

Vaksine_Helvetesild_restab.
Vaksine_Helvetesild_restab.


Bakgrunn

Vannkopper og helvetesild

Varicella-zoster-virus er ett av mange herpesvirus. Det er mest kjent som vannkoppeviruset. Helvetesild skyldes at vannkoppeviruset reaktiveres. Vi vet ikke hvor mange som får helvetesild i Norge, men oversiktsforfatterne viste til amerikanske tall der det har vært en økning i andel eldre som får helvetesild. Tidligere var det estimert at tre per 1000 eldre får helvetesild, mens nyere tall viser at det kan være så mange som fem per 1000 eldre som årlig får helvetesild. I motsetning til vannkoppeviruset som oftest rammer barn, er det særlig eldre som har økt risiko for å rammes av helvetesild. Utbruddene gir smertefulle utslett og kan pågå i ukesvis. Utbrudd kan komme tilbake. Smertestillende medikamenter kan brukes i behandlingen, men vaksine er også tilgjengelig.

Vaksine

Vaksiner er utviklet for å forebygge sykelighet, komplikasjoner og dødsfall som følge av sykdom forårsaket av virus. Vi har to hovedtyper vaksine, ikke-levende vaksine og levende svekket vaksine. Vaksinene består av virusdeler eller rensede viruskomponenter fra inaktiverte virus, eller levende svekket virus som er viktige for å gi en immunologisk respons. I Norge har vi et vaksinasjonsprogram for barn og der inngår ikke VZV-vaksinen. Det er uklart hvordan vaksinering av eldre praktiseres, men det er antakelig ikke en omfattende bruk av denne vaksinen i Norge. Vaksine kan gis både til de som har, eller ikke har hatt helvetesild tidligere.

Hva er denne informasjonen basert på?

Forfatterne av Cochrane-oversikten utførte systematiske litteratursøk i aktuelle forskningsdatabaser i oktober 2015. De fant 13 studier med til sammen 69 916 personer over 60 år som de inkluderte i oversikten. De aller fleste var friske og uten tidligere tilfeller av helvetesild, mens det i én studie kun var med personer som tidligere hadde hatt utbrudd av helvetesild. Tre av studiene omhandlet resultater for en vaksine som ikke er tilgjengelig. Vi har derfor ikke omtalt disse studiene. De ti studiene vi har omtalt resultater fra, ble utført med levende svekket VZV-vaksine. Oppfølgingstider var opptil tre år og to måneder etter vaksinering. Studiene ble utført i USA, Sveits, Spania, Tsjekkia, Tyskland, Nederland, Sverige, England, Belgia og Canada. Alle studiene var finansiert av legemiddelindustrien. Det var fem studier som hadde liten risiko for systematiske skjevheter (low risk of bias), og fem studier som hadde høy risiko for systematiske skjevheter (high risk of bias) fordi de ikke hadde beskrevet hvordan deltakerne ble fordelt (randomisert) til vaksine eller placebogruppen. Det pågår en rekke studier om denne vaksinen så oversikten må trolig oppdateres ettersom nyere data publiseres.

Kilde

Gagliardi AMZ, Andriolo BNG, Torloni MR, Soares BGO. Vaccines for preventing herpes zoster in older adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2016, Issue 3. Art. No.: CD008858. DOI: 10.1002/14651858.CD008858.pub3.

Hele oversikten i Cochrane Library

Om publikasjonen

  • Utgitt: Mai 2016
  • Av: Folkehelseinstituttet
  • Forfattere: Dalsbø TK, Sæterdal I.