Få varsel ved oppdateringer av «Årsrapport flått og flåttbårne sykdommer i 2015.»
Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:
- Årsrapport flått og flåttbårne sykdommer i 2015.
Rapport
Årsrapport flått og flåttbårne sykdommer i 2015
Publisert
Lyme borreliose og skogflåttencefalitt i 2015.

Lyme borreliose og skogflåttencefalitt i 2015.
Om rapporten
- Av: Folkehelseinstituttet
- Forfattere: Ocampo JMF, Jore S, Andreassen ÅK, Wiklund BS, Dudmann S, Ottesen P, Sandbu S, Soleng A, Vainio K, Aaberge I, Nygård K, Vold l.
- ISSN elektronisk: 1894-406X
Sammendrag
De to vanligste sykdommene som smitter med flått i Norge er Lyme borreliose og skogflåttencephalitt. Det viktigste forebyggende tiltaket for å unngå sykdom som overføres med flåttbitt - både Lyme borreliose, forårsaket av Borrelia burdorferi sensu lato og skogflåttencefalitt, forårsaket av tick-borne encephalitis (TBE)-viruset, er å unngå å bli bitt av flått. Flåttbitt kan unngås ved å bruke lange bukser og være godt tildekket ved anklene når man ferdes i områder med mye flått.
Lyme borreliose er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge og ellers i Europa. Sykdommen kan manifestere seg på ulike måter og diagnostikk og behandling er utfordrende og stadig utsatt for diskusjon. I 2015 var det meldt 425 tilfeller med Lyme borreliose i Norge hvorav de fleste var smittet innenlands. Dette er en økning på 104 tilfeller i forhold til 2014. Årsaken til økningen i antall meldte tilfeller antas å være dels økt oppmerksomhet rundt sykdommen, dels forhold knyttet til endring i diagnostiske prosedyrer, og dels faktorer knyttet til smågnagerpopulasjonen og klimatiske forhold som kan ha gitt økt smittepress og dermed en økning i antall tilfeller av Lyme borreliose.
Skogflåttencefalitt (TBE) skyldes en infeksjon med TBE-viruset i sentralnervesystemet. Viruset kan overføres gjennom flåttbitt. Infeksjonen gir stor variasjon i det kliniske bildet, fra asymptomatisk til svært alvorlig sykdom. Viruset forekommer i flått flere steder i Europa, og i de senere år har det etablert seg langs kysten fra Vest-Agder og opp til Vestfold. I 2015 var det meldt 9 tilfeller med skogflåttencefalitt i Norge hvorav alle var smittet i Norge.