Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Anbefaling om vaksiner til pasienter med primær (medfødt) immunsvikt»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Anbefaling om vaksiner til pasienter med primær (medfødt) immunsvikt

Rapport

Anbefaling om vaksiner til pasienter med primær (medfødt) immunsvikt

Publisert

Folkehelseinstituttet har utarbeidet en anbefaling om vaksinasjon og bruk av immunglobuliner til pasienter med immunsvikt.

Folkehelseinstituttet har utarbeidet en anbefaling om vaksinasjon og bruk av immunglobuliner til pasienter med immunsvikt.


Nedlastbar PDF

Om rapporten

  • Utgitt: Juni 2016
  • Av: Folkehelseinstituttet
  • Forfattere: Greve-Isdahl M, Storsæter J, Watle S S V, Tveteraas I, Nøkleby H.

Sammendrag

Ved vaksinasjon av personer med immunsvikt må det vurderes både om den immunsupprimerte personen har ekstra stort behov for den beskyttelsen en vaksine kan gi, om vaksinen kan skade personen og om vaksinen vil ha effekt hos den spesielle personen. Folkehelseinstituttet har utarbeidet en anbefaling om vaksinasjon og bruk av immunglobuliner til pasienter med immunsvikt. 

Generelt kan inaktiverte (ikke-levende) vaksiner kan brukes ved all type immunsvikt. Grad av beskyttelse vil variere individuelt, men er ikke grunnlag for å unnlate vaksinering. Bruk av levende vaksiner frarådes for mange pasienter med immunsvikt, men kan benyttes til noen pasientgrupper. Bruk av levende vaksiner til disse kan vurderes av pasientens behandlende lege/kompetent fagperson der risiko for smitte er større enn risiko for uønsket vaksineeffekt. I tillegg til vaksiner, finnes det spesifikt immunoglobulin mot flere smittsomme sykdommer. Bruk av slike bør alltid vurderes hos pasienter med immunsvikt ved mistanke om reell smitteeksponering.