Hopp til innhold
Lukk

Få varsel ved oppdateringer av «Influensasesongen i Norge 2013-14»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte og slette din e-postadresse ved å følge lenke i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Influensasesongen i Norge 2013-14

Oops, noe gikk galt...

... ta kontakt med nettredaksjon@fhi.no.

... last inn siden på nytt og prøv igjen.

Rapport

Influensasesongen i Norge 2013-14

Publisert Oppdatert

Denne rapporten er den første årsrapporten som beskriver programmets arbeid, og vil heretter bli gitt ut årlig. Rapportens målgruppe er helsepersonell, forvaltningen, media og andre som er interessert i fagfeltet influensa.

Influensasesongen.jpg

Denne rapporten er den første årsrapporten som beskriver programmets arbeid, og vil heretter bli gitt ut årlig. Rapportens målgruppe er helsepersonell, forvaltningen, media og andre som er interessert i fagfeltet influensa.


Sammendrag

Rapporten har brukt data fra den virologiske overvåkingen, fra overvåkingen av influensaliknende sykdom, serologiske data, SYSVAK-data samt utbrudd rapportert i Vesuv. Rapporten inneholder også en oversikt over forskningsprosjektene som drives ved instituttet.

Fra høsten 2014 vil også overvåking av pasienter med influensa innlagt på sykehus bli inkludert. Influensaarbeidet involverer over femti personer ved instituttet, og arbeidet er organisert som et programarbeid.

Hovedpunkter

Aldri har det vært sett flere påviste influensavirus i mai og juni. Flere ulike influensavirus sirkulerte; influensavirus A(H1N1) var det vanligste, men mot slutten av sesongen var det stort sett bare A(H3N2)-virus som ble påvist. 

influensadiagram
Andel av konsultasjoner hvor diagnosen influensaliknende sykdom ble satt, per region og per uke i sesongen 2013-14, Norge..

Laboratorieovervåkingen

Den virologiske overvåkingen viste at influensavirus A(H1N1) var i flertall. I tillegg ble det påvist en lavere andel influensavirus A(H3N2) og influensa B (figur 2).

influensafigur-2
Figur 2. Laboratoriepåvist influensa, Norge sesongen 2013-2014. FHI

Immunitet og influensaaktivitet

Resultatene fra de årlige undersøkelsene om befolkningens immunitet mot influensa viser at god immunitet i befolkingen kan ha vært en medvirkende årsak til årets lave influensaaktivitet.

Vaksineforsyning og forskning

Folkehelseinstituttet har ansvaret for vaksineforsyningen av influensavaksine, og har produsert flere anbefalinger om vaksinebruk som er mer detaljert beskrevet i rapporten. I tillegg foregår det flere forskningsprosjekter på instituttet relatert til influensa, som også er beskrevet i årsrapporten. Influensaprogrammet vil fra og med sesongen 2013-14 publisere årlige rapporter om forrige influensasesong.

Om rapporten

  • Utgitt: September 2014
  • Av: Folkehelseinstituttet