Influensasesongen i Norge 2013-14
Rapport
|Oppdatert
Denne rapporten er den første årsrapporten som beskriver programmets arbeid, og vil heretter bli gitt ut årlig. Rapportens målgruppe er helsepersonell, forvaltningen, media og andre som er interessert i fagfeltet influensa.
Sammendrag
Rapporten har brukt data fra den virologiske overvåkingen, fra overvåkingen av influensaliknende sykdom, serologiske data, SYSVAK-data samt utbrudd rapportert i Vesuv. Rapporten inneholder også en oversikt over forskningsprosjektene som drives ved instituttet.
Fra høsten 2014 vil også overvåking av pasienter med influensa innlagt på sykehus bli inkludert. Influensaarbeidet involverer over femti personer ved instituttet, og arbeidet er organisert som et programarbeid.
Hovedpunkter
Aldri har det vært sett flere påviste influensavirus i mai og juni. Flere ulike influensavirus sirkulerte; influensavirus A(H1N1) var det vanligste, men mot slutten av sesongen var det stort sett bare A(H3N2)-virus som ble påvist.
Laboratorieovervåkingen
Den virologiske overvåkingen viste at influensavirus A(H1N1) var i flertall. I tillegg ble det påvist en lavere andel influensavirus A(H3N2) og influensa B (figur 2).
Immunitet og influensaaktivitet
Resultatene fra de årlige undersøkelsene om befolkningens immunitet mot influensa viser at god immunitet i befolkingen kan ha vært en medvirkende årsak til årets lave influensaaktivitet.
Vaksineforsyning og forskning
Folkehelseinstituttet har ansvaret for vaksineforsyningen av influensavaksine, og har produsert flere anbefalinger om vaksinebruk som er mer detaljert beskrevet i rapporten. I tillegg foregår det flere forskningsprosjekter på instituttet relatert til influensa, som også er beskrevet i årsrapporten. Influensaprogrammet vil fra og med sesongen 2013-14 publisere årlige rapporter om forrige influensasesong.