Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Uønskede hendelser knyttet til vikarbruk i spesialisthelsetjenesten»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Uønskede hendelser knyttet til vikarbruk i spesialisthelsetjenesten

Rapport

Uønskede hendelser knyttet til vikarbruk i spesialisthelsetjenesten

Publisert Oppdatert

Læringsnotat fra Meldeordningen for uønskede hendelser i spesialisthelsetjenesten.

Læringsnotat fra Meldeordningen for uønskede hendelser i spesialisthelsetjenesten.


Om rapporten

  • Utgitt: 2013
  • Forfattere: Saastad E, Moberg TO. Flesland Ø.

Hovedbudskap

Vikarbruk gir risiko for uønskede hendelser i spesialisthelsetjenesten. Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten foreslår momenter til en sjekkliste for sykehusene. Den skal blant annet sikre at innleide vikarer er kvalifisert for oppgavene.

I løpet av Meldeordningens 14 første måneder kom det inn 61 meldinger om uønskede hendelser i spesialisthelsetjenesten knyttet til bruk av vikarer.

De innmeldte hendelsene viser at flere områder har stort forbedringspotensial. De er klassifisert etter skadegrad og fordeler seg som vist i figur 1. Det viser seg at 20 hendelser (33 prosent) har gitt betydelig eller moderat skade på pasient. Hos 24 pasienter (39 prosent) ble det ikke observert skade, men hendelsen kunne ha gitt et alvorlig utfall.

I mange av de beskrevne hendelsene har avdelingens faste personale overtatt vikarens arbeidsoppgaver og dermed forhindret uønsket skade.

Meldeordning_læringsnotat-okt2013_def.
Meldeordning_læringsnotat-okt2013_def.
Figur 1. Skadegrad på pasient - uønskede hendelser knyttet til vikarer i spesialisthelsetjenesten, n=61
 

Dataene er fra spesialisthelsetjenestens meldinger om uønskede hendelser som har ført til, eller kunne ha ført til, alvorlig pasientskade. Meldingene er vurdert og klassifisert i WHOs klassifiseringssystem av ansatte i Meldeordningen.

I læringsnotatet er det foreslått momenter til en sjekkliste som kan bidra til å sikre at innleide vikarer er kvalifisert for oppgavene.