Positronemisjonstomografi (PET) i behandling og oppfølgning av kreft
Forskningskartlegging
|Oppdatert
Kunnskapssenteret har vurdert denne teknologien en rekke ganger for å informere beslutningstagere om kunnskapsstatus om den kliniske nytten av PET.
Last ned
Hovedbudskap
Positron emisjonstomografi er en billeddiagnostisk teknologi i rask utvikling. Kunnskapssenteret har vurdert denne teknologien en rekke ganger for å informere beslutningstagere om kunnskapsstatus om den kliniske nytten av PET. Siste rapport ble publisert i 2009, denne estimerte behovet for PET-undersøkelser frem til år 2020.
I forbindelse med bestillerprosessen 2012, fikk Kunnskapssenteret på nytt spørsmål om PET. Begrunnelsen var den raske utviklingen og behovet for å planlegge investeringer og kompetanseutviklingen.
Dette er bakgrunnen for at vi har søkt etter nye HTA-rapporter (metodevurderinger), systematiske oversikter og kliniske studier om PET som er publisert i perioden 2009 til februar 2012.
Det er publisert en rekke nye HTA-rapporter, systematiske oversikter og kliniske studier om bruk av PET innen utredning og oppfølgning av kreft i perioden 2009-12. Til sammen fant vi 100 mulig relevante systematiske oversikter publisert og 111 mulig relevante kliniske studier.
Kunnskapssenterets notat fra 2009 viste at et av scenarioene som ville gi en kraftig økning i behovet for PET undersøkelser, var bruk av PET ved planlegging av behandling. Det kan se ut som det foreligger mer dokumentasjon for dette anvendelsesområdet nå enn i 2009. I tillegg er det publisert nye studier og systematiske oversikter om bruk av PET ved diagnostisering av sykdommer i sentral-nervesystemet og hjerte- og karsystemet.
Sammendrag
Bakgrunn
Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten fikk i oppdrag fra Helsedirektoratet om å utføre et oppdatert systematisk litteratursøk om PET i utredning og oppfølgning av pasienter med kreft. Begrunnelsen er den raske utviklingen på feltet og behovet for en langsiktig planlegging av utstyrinvesteringer og kompetanseutvikling.
Metode
Systematisk søk i aktuelle databaser etter systematiske oversikter og kliniske studier om PET publisert i perioden 2009 til februar 2012.
Resultat
Søket ga til sammen 1179 treff, hvorav 233 er mulig relevante publikasjoner om PET ved utredning og oppfølgning av pasienter med kreft. 100 av disse fremstiller seg som systematiske oversikter i tittel eller sammendrag, og 111 er mulig relevante kliniske studier. De fleste synes å omhandle bruk av PET i primærutredning av kreft. For enkelte diagnoser foreligger også systematiske oversikter og studier om bruk av PET ved behandlingsplanlegging. Det er færre publikasjoner om vurdering av behandlingsrespons og ved diagnostisering av tilbakefall. Det er publisert få randomiserte kontrollerte studier som sammenligner PET med annen billeddiagnostisk teknologi.
Kommentar
Som ventet er det publisert en rekke nye systematiske oversikter og kliniske studier om bruk av PET ved utredning av kreft siden 2008. I tillegg ser vi at det også publiseres nye studier og systematiske oversikter om bruk av PET ved diagnostisering av sykdommer i sentralnervesystemet og hjerte- og karsystemet. Kunnskapssenterets behovsfremskrivning for PET fra 2009, tok utgangspunkt i at de fleste PET-undersøkelser omfattet pasienter med kreft og at ca 15 % av undersøkelsene var for andre formål. Dersom utviklingen nå endrer seg for andre diagnosegrupper, vil det kunne ha betydning for behovsanslagene som ble utarbeidet i 2009.