Hvordan påvirker redusert skjenketid omsetningen i utelivsbransjen?
Rapport
|Oppdatert
Denne rapporten analyserer i hvor stor grad en reduksjon i skjenketiden påvirker omsetningen i utelivsbransjen.
Sammendrag
Denne rapporten analyserer i hvor stor grad en reduksjon i skjenketiden påvirker omsetningen i utelivsbransjen. I Norge er det en nasjonalt bestemt maksimal skjenketid fram til kl 03.00 alle dager, men norske kommuner kan velge å innskrenke skjenketiden ytterligere. Innskrenkning i skjenketiden kan være et aktuelt virkemiddel for å redusere problemer knyttet til skader, vold og bråk om natten som følge av beruselse. Eksisterende forskning tyder på at det er en sammenheng mellom skjenketiden og registrerte voldsepisoder, men så langt har man ikke undersøkt i hvor stor grad en endring vil påvirke omsetningen i utelivsbransjen.
Omsetningen i utelivsbransjen påvirkes av mange faktorer, men ved hjelp av statistiske metoder kan man forsøke å isolere effekten av skjenketidsendringene fra andre forhold som påvirker omsetningen. Metoden vi har benyttet utnytter variasjonene i skjenketidene mellom kommunene og de endringene som flere kommuner har gjort i skjenketiden de siste ti årene. På grunnlag av dette forsøker vi å vise hvordan variasjonen i skjenketid samvarierer med omsetningen i utelivsbransjen i 48 norske kommuner i perioden 2000-2010. I tillegg studerer vi et utvalg på 220 utesteder. De er valgt ut for å representere utesteder som har en betydelig inntekt fra skjenking
Hovedkonklusjonen er at en reduksjon i skjenketiden på en time reduserer gjennomsnittlig omsetning per skjenkested med mellom 9 og 12 prosent. Dette er et gjennomsnitt, og enkelte utesteder vil oppleve et større fall i omsetningen, mens andre utesteder vil oppleve en mindre effekt. For utesteder som allerede stenger tidligere enn den maksimale skjenketiden i kommunen, vil en endring ha liten eller ingen betydning. Med noen forbehold kan de resultatene vi kommer fram til tolkes som en øvre grense på hvor stor endringen i omsetningen i utelivsbransjen vil bli på nasjonalt nivå dersom man reduserer den maksimalt tillatte skjenketiden med én time, og en nedre grense for effekten på omsetningen i enkeltbedrifter som må stenge én time tidligere enn før.
Dette er en rapport fra Statens senter for rusmiddelforskning (SIRUS). SIRUS ble en del av Folkehelseinstituttet 01.01.2016.