Omtale av Cochrane-oversikt
Vanskelig å dokumentere effekt av samhandling i kommunen
Forskningsomtale
|Oppdatert
Et engelsk forskerteam har samlet studier som belyser effekt av samhandling mellom lokal helsetjeneste og andre lokale myndigheter.
Hovedbudskap
Stor variasjon i måten å samhandle på og svært sammensatte målgrupper gjør det vanskelig å dokumentere effekt av samhandling mellom lokal helsetjeneste og andre lokale myndigheter, konkluderer et forskerteam i Cochrane-samarbeidet.
Gjennom de siste tiårene er det internasjonalt satt søkelys på samarbeid i helsefremmende tiltak. Med erkjennelsen av at helsetilstanden i en befolkning ikke bare er avhengig av tilgang til helsetjenester, kan ikke ansvaret for helsetilstanden i en befolkning kun være overlatt til én institusjon, for eksempel helsetjenesten. Helsetilstand ser ut til å være påvirket av mange sosiale, kulturelle og økonomiske faktorer, og samarbeid mellom ulike lokale institusjoner er nødvendig for å sette disse faktorene på dagsorden. I Norge er forskning om samhandling et spesielt interessant tema på grunn av samhandlingsreformen.
Et engelsk forskerteam har samlet studier som belyser effekt av samhandling mellom lokal helsetjeneste og andre lokale myndigheter, som for eksempel skole eller sosialarbeidere. Effekten ble målt med helserelaterte utfall, bedre helse eller en sunnere livsstil, for den studerte gruppen.
For å studere effekt av samhandling er det viktig at man har en kontrollgruppe som ikke samhandler med andre lokale myndigheter, slik at det, i den grad det er mulig, kun er bruken av samhandling med lokale myndigheter som varierer mellom de to studerte gruppene. Det engelske forskerteamet gikk gjennom nesten 20.000 titler og artikkelsammendrag før de innhentet over 400 artikler. Allikevel fant de kun 11 studier som tilfredsstilte kravene om at studiene skulle se på at lokale helsemyndigheter samhandlet med andre lokale myndigheter og hadde en kontrollgruppe som fulgte standard prosedyrer.
Når forskere har samlet studier om effekten av noe, har de et håp om at tiltakene som prøves ut er så like at det er mulig å slå studiene sammen. Slik kan vi oppnå større tillit til den effekten som rapporteres. I denne rapporten finner forfatterne at en slik sammenslåing ikke er mulig, til det er studiene for forskjellige. De 11 studiene omfattet blant annet barn med astma, elever i videregående skole, pasienter med muskel-/skjelettlidelser, pasienter med psykoser og eldre. Formen på samarbeidet varierte like mye, fra gruppemøter med foreldre, til opplysningskampanjer deltagelse i team i psykiatrisk behandling. Rapporten gir en detaljert oversikt over alle 11 studiene.
Noen av studiene rapporterte en positiv effekt av samhandling med lokale myndigheter, andre gjorde ikke det. Problemet med noen av studiene som rapporterte positiv effekt var at det ikke lot seg gjøre å skille ut hva som var effekt av samhandlingen og hva som var effekt av tilførte ressurser. Per i dag finnes det dermed ikke nok dokumentasjon til å kunne fastslå om samhandling mellom lokale helsemyndigheter og andre lokale myndigheter kan bedre helsetilstanden i målgruppene.”
Kilde
Hayes SL, Mann MK, Morgan FM, Kitcher H, Kelly MJ, Weightman AL. Collaboration between local health and local government agencies for health improvement. Cochrane Database of Systematic Reviews 2011, Issue 6. Art. No.: CD007825. DOI: 10.1002/14651858.CD007825.pub5