Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Tobakk- og rusmiddelbruk blant unge voksne i Norge»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Tobakk- og rusmiddelbruk blant unge voksne i Norge

Statistikk

Tobakk- og rusmiddelbruk blant unge voksne i Norge

Publisert Oppdatert

Hvordan er bruken av tobakk og rusmidler blant unge voksne i Norge? Hovedfunn fra en spørreundersøkelse foretatt i 2010 blant personer i alderen 18-30 år.

Hvordan er bruken av tobakk og rusmidler blant unge voksne i Norge? Hovedfunn fra en spørreundersøkelse foretatt i 2010 blant personer i alderen 18-30 år.


Om publikasjonen

  • Utgitt: 2011
  • Av: Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS)
  • Forfattere: Bretteville-Jensen AL.
Bestill

Last ned:

Sammendrag

31 prosent i aldersgruppa 18-30 år snuser daglig eller av-og-til, mens tilsvarende tall for røyking er 25 prosent, og kun 12 prosent røyker daglig. Det er flest menn blant storforbrukerne av alkohol, og menn drikker seg oftest beruset.

Kun en tredjedel av de som noen gang har brukt cannabis, har brukt stoffet det siste halve året.

Dette er blant hovedfunnene i en kartlegging av bruk av tobakk og rusmidler blant unge voksne fra 18 til 30 år, som SIRUS har gjennomført i 2010.

Det har blitt foretatt undersøkelser av unge voksne fra 20 til 30 år i 1998, 2002 og 2006 med et utvalg som er trukket ut fra Folkeregisteret. Denne gangen har man i tillegg rekruttert ca 2000 personer fra et webpanel, slik at i underkant av 5000 personer er inkludert i undersøkelsen.

Flere som snuser enn røyker

31 prosent av utvalget oppgir at de snuser regelmessig, og 15 prosent daglig. Det er en klar kjønnsforskjell i bruk av snus: 21 prosent av mennene snuser daglig, og 10 prosent av kvinnene. Men det er flere kvinner enn menn som røyker daglig, 13 versus 11 prosent. 15 prosent av mennene røyker av-og-til, og 12 prosent av kvinnene.

Menn oftere beruset enn kvinner

26 prosent av mennene har drukket mer enn 21 alkoholenheter siste måned, mens 18 prosent av kvinnene har gjort det samme. 68 prosent av mennene, og 58 prosent av kvinnene har vært beruset mer enn 25 ganger i livet. 10 av 100 menn og ca. 4 av 100 kvinner har vært beruset mer enn 25 ganger siste halvår. For menn kommer hoveddelen av alkoholinntaket fra øl (68 prosent), mens kvinner drikker like mye vin som øl (ca 35 prosent av hver).

Få har en aktiv bruk av cannabis

Som i tidligere studier er cannabis det illegale rusmiddelet flest unge sier de har prøvd – 29 prosent. For både amfetamin og kokain ligger tallene på ca 6 prosent. Det er 9 prosentpoeng flere menn enn kvinner som har prøvd cannabis, og nesten dobbelt så mange menn som kvinner som har brukt amfetamin og kokain. Omtrent en tredjedel av de som har brukt stoffene noen gang, sier de har brukt stoffene i løpet av siste halvår, dvs. 9 prosent for cannabis, og under 2 prosent for amfetamin og kokain. 

Dette er en rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). SIRUS ble en del av Folkehelseinstituttet 1.1.2016.