Avgiftsfritt salg på flyplasser og ferger i utenlandstrafikk i 2010
Rapport
|Publisert
I denne nettrapporten gis det en oversikt over rapportert avgiftsfritt salg av alkohol og tobakk på norske flyplasser i 2010.
Sammendrag
I denne nettrapporten gis det en oversikt over rapportert avgiftsfritt salg av alkohol og tobakk på norske flyplasser i 2010. På bakgrunn av dette salget, gis det anslag på tax-free-salget ved ferger i utenlandstrafikk og et anslag på avgiftstapet tax-free-ordningen påfører staten.
Omfanget av det avgiftsfrie salget på flyplasser
Fra 2012 ble selskapene som har tillatelse til å drive avgiftsfritt salg på flyplasser pliktige til å avgi opplysninger til statistiske formål til SIRUS. SIRUS samler inn tall om det avgiftsfrie salget av alkoholdrikker og tobakk fra de tre selskapene som har tillatelse til å drive slikt salg på i alt 16 norske flyplasser, og det er disse tallene som ligger til grunn for beregningene i rapporten.
Det avgiftsfrie salget på flyplasser utgjør 32, 27 og 7 prosent av Vinmonopolets salg av henholdsvis hetvin, sprit og svakvin, og 1 prosent av ølsalget i norske butikker. Salget utgjør hele 92 prosent av butikkenes salg av sigarer og sigarillos, 19 prosent av butikkenes omsetning av rulletobakk, 13 prosent av omsetningen av sigaretter og 9 prosent av det innenlandske salget av snus.
De reisende handler mest avgiftsfrie varer ved ankomst
Med unntak av sigarer, handler de reisende mer ved ankomst enn ved avreise. Forskjellen er særlig stor for øl og vin, det handles sju ganger mer øl ved innreise enn ved utreise, fem ganger så mye svakvin og 3,5 ganger så mye hetvin. Det handles også mer sprit, sigaretter, tobakk og snus ved innreise enn ved utreise; forskjellene var her 40 prosent mer sprit, 10-15 prosent mer sigaretter og tobakk og 5 prosent mer snus.
Det er ingen tvil om at endringen sommeren 2005, da det ble tillatt å handle avgiftsfrie varer ved innreise til Norge, har ført til et økt avgiftsfritt salg på norske flyplasser. Det kan også ha ført til et økt totalt avgiftsfritt salg av alkoholvarer og tobakk.
Det er vanskelig å vite hvor mye av salget på flyplassene som går til norske menn og kvinner. I de beregningene som presenteres i rapporten, antas det at 90 prosent av salget ved innreise og 75 prosent av salget ved utreise går til norske borgere, og at halvparten av den alkoholen og tobakken som kjøpes av nordmenn ved utreise blir konsumert etter at de har kommet hjem, mens alt som blir kjøpt av nordmenn ved innreise blir konsumert hjemme.
Ved å anta at bare halvparten av dette forbruket av alkohol og sigarer ville funnet sted dersom det måtte bli kjøpt til innenlandske priser, mens 75 prosent av sigarettene og tobakken og snusen ville blitt kjøpt allikevel, er det mulig å anslå hvor stor omsetning som Vinmonopolet, ølbutikkene og tobakksbutikkene går glipp av.
Tax-free-handel ved fergereiser utenlands
I tillegg til Tax-free-handelen på norske flyplasser, foregår det også en omfattende avgiftsfri handel i forbindelse med utenlands fergetrafikk, særlig til Danmark. SIRUS har i dag ikke lovhjemmel til å be om opplysninger om omsetning av alkohol og tobakk fra ferge- eller flyselskapene.
Ifølge Statistisk sentralbyrå reiste i 2010 til sammen 5,72 millioner passasjerer enten ut fra eller inn til Norge med ferge. For utenlands flytrafikk var tilsvarende tall 16,6 millioner. For å få et mulig realistisk anslag på hva fergereisende bringer med seg av avgiftsfri tobakk og alkohol til Norge, blir det antatt at fergepassasjerer handler tax-free-varer ved ut- og innreise på samme måte som flypassasjerer gjør.
Statens avgiftstap
Summeres alle avgiftene staten går glipp av på grunn av tax-free- handel med alkohol og tobakk ved norske flyplasser, blir tallet rundt 1,3 milliarder kroner. For fergetrafikken vil det samme regnestykket ende på vel 400 millioner kroner. Summert opp med tallene for flytrafikken, vil altså tallene for 2010 anslå at staten gikk glipp av en inntekt på rundt 1,7 milliarder kroner. Det er grunn til å understreke at disse anslagene er helt avhengig av realismen i de forutsetningene som er lagt til grunn.
Tax-free-salget fører til merforbruk
Ordningen fører også til et merforbruk av alkohol og tobakk. Merforbruket er størst for hetvin og sprit, ifølge rapportens beregninger fører tax-free-handelen til at det ble drukket rundt 16 prosent mer hetvin og 12 prosent mer sprit enn hva som ville blitt drukket uten denne ordningen. For øl og vin er tax-free-handelens innvirkning på forbruket relativt beskjeden; den førte ut fra forutsetningene som er valgt lagt til grunn til et merforbruk av vin på om lag 3 prosent og av øl på under 0,5 prosent.
For alkohol totalt utgjorde forbruket av tax-free-varer om lag en halv liter ren alkohol per innbygger 15 år og eldre i 2010. Det anslåtte merforbruket, regnet i ren alkohol per innbygger 15 år og eldre, utgjorde rundt regnet en kvart liter. Det svarer til i underkant av 4 prosent av det registrerte alkoholforbruket samme år.
Dette er en rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). SIRUS ble en del av Folkehelseinstituttet 01.01.2016.