Sammenheng mellom eksponering og helseutfall
Prosjekt
|Publisert
I PARC forsker vi på sammenhengen mellom kjemikaliekonsentrasjoner målt i mennesker og forskjellige helseeffekter.
Sammendrag
Det er viktig å forstå i hvilken grad eksponering for uønskede stoffer fører til negative helseeffekter. I PARC forsker vi på sammenhengen mellom kjemikaliekonsentrasjoner målt i mennesker og forskjellige helseeffekter.
Deltakerne (eller foreldrene av deltakerne) fylte inn spørreskjemaer da prøvene ble samlet inn. Helseeffektene som dekkes er blant annet astma og allergi, overvekt og fedme, og nevroutvikling. Svarene på spørreskjemaene inneholdt også annen viktig informasjon som alder, kjønn og familiens inntekt. Vi har også målt markører som er såkalte «biomarkører for effekt» i de samme prøvene. Disse biomarkørene kan vise tidlige endringer eller effekter i kroppen før sykdommen viser seg.
En fordel med PARC er at flere stoffer som man blir eksponert for samtidig vil bli målt. Det betyr at vi kan se på «effekten» av individuelle kjemikalier, men også på en blanding av kjemikalier. PARC gir oss muligheten til å samle og analysere data fra flere land, som gir stor studiepopulasjon og varierte eksponeringsnivåer.
Resultatene fra denne type studier viser om det finnes en sammenheng mellom stoffene og helse, og hvis ja, om det er en grense for eksponering før man ser effekten, og hvor stor effekten eventuelt er. Denne kunnskapen blir kombinert med toksikologiske studier og brukt i risikovurdering.
FHI er involvert i flere av de epidemiologiske studiene i PARC og i arbeidet med å beregne sykdomsbyrden av enkelte kjemikalier.