Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Mors kosthold før svangerskapet og helseutfall for barn»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Mors kosthold før svangerskapet og helseutfall for barn

Prosjekt

Mors kosthold før svangerskapet og helseutfall for barn - prosjektbeskrivelse

Publisert

Hovedmålet med prosjektet er å undersøke om mors kosthold før svangerskap påvirker helseutfall hos nyfødte.


Sammendrag

Hovedmålet med prosjektet er å sammenligne effekten av mors kosthold før og under svangerskap på fødselsutfallet og spedbarnshelse. I tillegg vil det undersøke effekten av faktorer som sosioøkonomisk status og mors vektstatus.

Prosjektet skal analysere data fra Den norske mor- og barn undersøkelsen (MoBa), og datasettet vil bli slått sammen med data fra medisinsk fødselsregister.
 
Hypoteser: 1) Kostholdet før graviditet er assosiert med mors- og barns helse på en annen måte sammenlignet med kostholdet under graviditet. 2) Samfunnsøkonomiske forskjeller påvirker sammenhengen mellom mors kosthold før graviditet og mors- og barns helse.   

Bakgrunn

Ikke-smittsomme sykdommer (NCD) utgjør 85-90% av sykdomsbyrden i Norge, med dårlig kosthold som en ledende årsak, og med en klar sammenheng mellom kostholdskvalitet og sykdomsbyrde i ulike sosioøkonomiske grupper. Ernæring i de første 1000 dagene av livet spiller en viktig rolle i utvikling av sykdom.  Økende bevis viser at foreldres ernæringsstatus ved unnfangelse, og til og med før, påvirker livslang fysisk og psykisk helse hos deres fremtidige barn.
 
Prosjektet utvider og genererer ny kunnskap om viktigheten av kostholdet før svangerskap for helsen til den neste generasjonen.

Prosjektnummer

2297

Start

2017

Status

Pågående

Godkjenninger

Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)

Prosjekteier/ prosjektansvarlig

Universitetet i Agder