Dødsattest
Artikkel
|Oppdatert
Her finner du informasjon om hva en dødsattest inneholder og hvordan du kan få kopi av en dødsattest.
Har du behov for en bekreftelse av dødsfall?
Trenger pårørende en bekreftelse på at et dødsfall har funnet sted, for eksempel i forbindelse med et arveoppgjør, skal Tingretten kontaktes.
Dersom pårørende ønsker informasjon om hvilke dødsårsaker som er meldt hos en avdød, skal fortrinnsvis legen som skrev attesten kontaktes.
Hvis dette ikke er mulig, kan Folkehelseinstituttet utlevere en dødsattest der de medisinske dødsårsakene fremgår. Som nærmeste pårørende har du rett til innsyn i Dødsårsaksregisteret, i tråd med Dødsårsaksregisterforskriften § 5-1, hvis det ikke særlige grunner som taler imot det. Nærmeste pårørende må da be om innsyn ved å fylle ut søknadsskjemaet under og sende det til FHI.
Dødsattesten inneholder sivile og medisinske opplysninger som det offentlige trenger for å registrere et dødsfall.
Det er kun nærmeste pårørende som kan søke om dødsattest med dødsårsak hos Dødsårsaksregisteret. Hvem som regnes som nærmeste pårørende fremgår av pasient- og brukerrettighetsloven § 1-3 bokstav b. Dødsårsaksregisteret har ikke lovhjemmel til å gi politi, forsikringsselskap, NAV eller lignende dødsattest med dødsårsak.
Dødsårsaksregisteret kan utlevere dødsattest til advokat eller annen fullmektig som representerer nærmeste pårørende iht. Forvaltningsloven § 12. Fullmektig som ikke er advokat, skal legge frem skriftlig fullmakt.
Dersom advokat/offentlig oppnevnt bostyrer opptrer på vegne av andre som ikke er nærmeste pårørende, må fullmakt fra nærmeste pårørende vedlegges søknaden, da retten til innsyn kun gjelder nærmeste pårørende.
Ønsker du innsyn i dødsmeldinger fra før 1996 må Riksarkivet (arkivverket.no) kontaktes.
Opplysninger i en dødsattest
Dødsattesten inneholder sivile og medisinske opplysninger som det offentlige trenger for å registrere et dødsfall.
Sivile opplysninger brukes for å registrere dødsfallet i Folkeregisteret som igjen danner utgangspunkt for blant annet arveoppgjør.
De medisinske opplysningene om dødsårsaker registreres i Dødsårsaksregisteret.
Informasjon om obduksjon
Dødsårsaksregisteret kan opplyse om obduksjonsnummeret og hvor obduksjonen er foretatt, men kan ikke utlevere obduksjonsresultatet. For å få obduksjonsrapporten må pårørende ta kontakt med obduksjonsstedet.
Merk at det ofte tar ofte mange måneder før en obduksjonsrapport er ferdig.
Det er i hovedsak legen som avgjør om det skal utføres en medisinsk obduksjon. Ved mistanke om unaturlig dødsfall kan politiet begjære en rettsmedisinsk obduksjon. Pårørende kan nekte en medisinsk begrunnet obduksjon, men har ikke rett til å nekte en rettsmedisinsk obduksjon.