Hopp til innhold

Få varsel ved oppdateringer av «Høringsuttalelse – NOU 2022:2 Akademisk ytringsfrihet»

Hvor ofte ønsker du å motta varsler fra fhi.no? (Gjelder alle dine varsler)
Ønsker du også varsler om:

E-postadressen du registrerer her vil kun bli brukt til å sende ut nyhetsvarsler du har bedt om. Du kan når som helst avslutte dine varsler og slette din e-post adresse ved å følge lenken i varslene du mottar.
Les mer om personvern på fhi.no

Du har meldt deg på nyhetsvarsel for:

  • Høringsuttalelse – NOU 2022:2 Akademisk ytringsfrihet

Artikkel

Høringsuttalelse – NOU 2022:2 Akademisk ytringsfrihet

Dette er Folkehelseinstituttets høringssvar til Kunnskapsdepartementet sin høring om NOU 2022:2 Akademisk ytringsfridom.

Dette er Folkehelseinstituttets høringssvar til Kunnskapsdepartementet sin høring om NOU 2022:2 Akademisk ytringsfridom.


Folkehelseinstituttet setter pris på at det er nedsatt et utvalg for å belyse og diskutere akademisk ytringsfrihet, og i all hovedsak støtter vi både vurderingene utvalget har gjort av hva akademisk ytringsfrihet er og kan bety for debattklima, kompetanseheving i befolkningen og utvikling av ny kunnskap. Vi opplever diskusjonene i hvert kapittel som grundige og dekkende. Temaet spenner vidt, fra tydelige juridiske rettigheter og plikter, til mer relative og unøyaktige begreper som kan ha ulik betydning og verdi for den enkelte, som «sannhet», «kvalitet», og «frihet».

Vi registrerer at utvalget har hatt en stor kontaktflate og hentet inn innspill fra mange aktører, og oppfatter denne utredningen som et godt utgangspunkt på det vi håper blir en åpen, inviterende og kontinuerlig samfunnsdiskusjon.

Folkehelseinstituttet har valgt ut enkelte temaer som vi kommenterer spesielt på, i avsnittene under. Disse omfatter både utvalgets avgrensninger, innspill til vurderinger knyttet til media og sosiale medier, og til enkelte av de konkrete tiltakene som foreslås. Her gir vi særlig innspill på og stiller spørsmål til forslaget om en kvantifiserbar formidlingsindikator.

Les hele høringsuttalelsen: