Nedgang i gonoré og klamydia blant de unge
Nyhet
|Publisert
Etter en kraftig økning i antall meldte tilfeller av gonoré i 2022 og 2023, har trenden snudd i 2024. Dette skyldes hovedsakelig en nedgang i meldte tilfeller blant unge kvinner og menn. Nedgangen i antall meldte klamydiatilfeller i 2023 fortsetter også i 2024. Dette gjelder i alle aldersgrupper, både blant kvinner og menn.
Det viser statistikk fra overvåkingen av seksuelt overførbare infeksjoner i Norge ved FHI.
Gonoretallene er fortsatt høye
Den sterke økningen i antall meldte tilfeller av gonoré i 2022 og 2023 har avtatt i 2024. Hovedårsaken til utflatingen er en nedgang i rapporterte tilfeller blant unge kvinner og menn under 30 år. Antall meldte tilfeller er imidlertid fortsatt betydelig høyere sammenlignet med tidligere år.
– Selv om vi nå ser en nedgang blant de unge, er det imidlertid fortsatt mange kvinner, spesielt i aldergruppen 20 – 24 år som smittes, sier Anne Olaug Olsen, overlege ved FHI. Gonore kan gi alvorlig infeksjon, spesielt hos kvinner. Det er viktig å unngå å bli smittet, legger hun til.
I 2024 ble det meldt til sammen 3150 tilfeller av gonoré. Dette utgjør en økning på 6 % sammenlignet med 2023. Til sammenlikning var økningen mellom 2022 og 2023 på 61 %. Antall meldte tilfeller av gonoré er høyest blant menn som har sex med menn (msm). Økningen i denne gruppen fortsetter i 2024, spesielt i aldergruppen 30 – 34 år.

– Gonore er svært smittsomt, og tilfellene av multiresistente bakteriestammer som vi ser i verden, gjør det ekstra viktig å unngå smitte, sier Olsen.
Klamydiatallene går nedover for andre året på rad
I 2024 ble det meldt 23 117 tilfeller av klamydia. Dette er en nedgang på 18 % fra 2023 og det laveste antall meldte tilfeller siste ti år, pandemiårene inkludert. Nedgangen i klamydiatilfeller vises i alle aldersgrupper – både blant kvinner og menn. Personer under 25 år utgjorde 65 % av alle meldte tilfellene. Det påvises flest tilfeller blant kvinner i aldersgruppen 20 – 24 år.

Kun sporadiske tilfeller av m-kopper
Det store m-koppeutbruddet fra 2022 er i hovedsak over, de siste par årene har det blitt meldt et fåtall sporadiske tilfeller. I 2024 ble det meldt 15 tilfeller av m-kopper til MSIS, mot 10 i 2023.
Syfilis – fortsatt hovedsakelig menn som har sex med menn som smittes
I 2024 ble det meldt totalt 259 tilfeller av syfilis mot 208 tilfeller i 2023. Menn som har sex med menn, utgjør to tredeler av alle meldte tilfeller. Fortsatt smittes flest msm i Norge, mens heteroseksuelle menn smittes i utlandet.
Generell nedgang i hiv og hepatitt
Det er en generell nedgang i meldte tilfeller for både hiv, hepatitt B og hepatitt C i 2024.
I 2024 ble det meldt totalt 264 nye tilfeller av hiv, en nedgang fra 331 i 2023. Majoriteten av disse var smittet og på behandling før innvandring til Norge, de fleste fra Ukraina. Antall meldte tilfeller av hiv blant personer bosatt i Norge, inkludert msm, har vært stabilt lavt de siste ti årene.
Det var en nedgang i antall meldte tilfeller av kronisk hepatitt B og hepatitt C i 2024 etter et par år med økende antall meldte tilfeller. Majoriteten av de meldte tilfellene var smittet før innvandring til Norge og flest med fødeland Ukraina. Det ble meldt 411 tilfeller av kronisk hepatitt B i 2024 mot 433 året før. Blant norskfødt har antall meldte tilfeller vært stabilt lavt de siste 10 årene. I 2024 ble det ble meldt 581 nye tilfeller av kronisk Hepatitt C, ned fra 636 i 2023. Blant norskfødte er de fleste smittet via sprøytebruk. Trenden i meldte tilfeller av hepatitt C blant personer smittet i Norge har generelt vært nedadgående siden 2008 som et resultat av trygg og effektiv behandling.
Hiv, kronisk hepatitt B og hepatitt C kan føre til alvorlig sykdom. Alle som tilhører en risikogruppe bør tilbys test og diagnostiserte tilfeller tilbys oppfølgning etter kliniske retningslinjer.
Forebygging av smitte er viktig
– Nedgangen i antall meldte tilfeller for både gonoré og klamydia blant de unge gir grunn til optimisme. Dette er en utvikling som vi også ser i de andre skandinaviske landene, sier Olsen. Vi har ikke noe sikker forklaring til denne nedgangen, men vi tror at mye oppmerksomhet og godt forebyggende arbeid har bidratt til dette.
Det er særlig unge og menn som har sex med menn som har høy risiko for å bli smittet med seksuelt overførbare infeksjoner. Det viktigste man kan gjøre for å beskytte seg, er å bruke kondom. Målrettet testing og smittesporing er også sentrale forebyggende tiltak.