Risikovurdering av utbrudd med fugleinfluensa blant melkekyr i USA
Nyhet
|Publisert
I slutten av mars 2024 ble det oppdaget utbrudd av fugleinfluensa (H5N1) hos melkekyr i USA. Utbruddet pågår fortsatt. Dette er første gang det er oppdaget utbrudd av fugleinfluensa i kyr, og det er ikke sett utbrudd utenfor USA.
Tre mennesker er smittet etter direkte kontakt med syke kyr og har kun utviklet milde symptomer. Selv om denne situasjonen øker risiko for at viruset kan utvikle seg til å bedre smitte til og mellom mennesker, vurderer likevel FHI denne risikoen som lav i vår nyeste risikovurdering.
Fugleinfluensaviruset er fortsatt dårlig egnet til å smitte mennesker
FHI vurderer at utbruddsviruset i USA er forskjellig fra fugleinfluensavirusene vi har sett i Norge, men det har ikke tilegnet seg egenskaper som skal til for å kunne smitte effektivt mellom mennesker. Viruset er fortsatt best tilpasset fugl og smitter i organer hos kyr som også er mottakelige for slike influensavirus fra fugl.
– Sporadiske tilfeller av smitte til mennesker etter eksponering for syke dyr er ikke uventet. Det er ingen tegn til at det har foregått smitte mellom mennesker, sier fungerende smitteverndirektør Are Stuwitz Berg ved FHI.
Tre mennesker i USA har pr. 24. juni 2024 fått påvist smitte i forbindelse med utbruddet, etter kontakt med syke kyr. De to første hadde øyekatarr (konjunktivitt) som eneste symptom, mens den tredje hadde lette luftveissymptomer i tillegg til øyeplager. Dette er de første dokumenterte tilfellene av smitte med fugleinfluensa fra pattedyr til menneske. Det er ingen tegn til smitte mellom mennesker.
Mattilsynet har ikke mistanke om fugleinfluensa hos storfe i Norge, og det er ikke holdepunkter for at det foregår tilsvarende utbrudd hos storfe utenfor USA. Risikoen for spredning av det aktuelle viruset fra USA til storfe i Norge vurderes også som minimal.
Svært lav risiko for smitte til mennesker i Norge og reisende til USA
– FHI anser risikoen for at den nåværende situasjonen i USA skal føre til smitte av mennesker i Norge eller hos norske reisende til USA som svært lav, sier Are Stuwitz Berg.
FHIs generelle smittevernråd for reiser til USA (fhi.no) vurderes fortsatt som tilstrekkelige, også i lys av utbruddet av fugleinfluensa hos melkekyr.
FHI følger situasjonen nøye
– Det er grunn til å følge tett med på utviklingen av dette utbruddet. Vedvarende smitte mellom pattedyr øker risikoen for at viruset utvikler seg til å bedre smitte til og mellom mennesker, og i ytterste konsekvens føre til utbrudd hos mennesker. Vi anser imidlertid risikoen for dette som lav på nåværende tidspunkt, sier Stuwitz Berg.
Årvåkenhet mot fugleinfluensasmitte
Beredskap for fugleinfluensa krever samarbeid på tvers av etater og sektorer på dyre- og menneskesiden. FHI har derfor et tett, tverrfaglig samarbeid med Veterinærinstituttet, Mattilsynet og Helsedirektoratet.
Situasjonen i USA, samt den globale situasjonen med fugleinfluensa, er en påminnelse om behovet for god overvåking og beredskap og behov for økt og mer systematisk arbeid med zoonotisk influensa (influensa som smitter mellom dyr og mennesker) fremover.
Årvåkenhet i alle ledd er viktig for å kunne oppdage eventuelle tilfeller tidlig. Personer som har vært i kontakt med syke/døde dyr og som utvikler symptomer i etterkant bør testes for influensa. Influensatilfeller hos mennesker som ikke lar seg type til vanlig influensa, skal rutinemessig gjennom sommeren sendes til FHI for nærmere undersøkelse.
Om utbrudd av fugleinfluensa
Siden høsten 2020 har det vært utstrakt spredning av høypatogen fugleinfluensa hos fugler i Europa og andre deler av verden. Viruset (H5N1) ble første gang påvist hos villfugl i Norge høsten 2020. Siden den gang har det spredd seg blant villfugl over store deler av landet, og ført til utbrudd i flere fjærfehold. Det er ikke påvist smitte med fugleinfluensavirus til mennesker i Norge.
Fugleinfluensavirus (H5N1) har også ført til sykdom hos ulike rovdyr og sjøpattedyr i ulike deler av verden. Utbrudd hos storfe ble første gang påvist i forbindelse med det pågående utbruddet hos melkekyr i USA, i mars 2024. Tre mennesker er smittet i utbruddet etter kontakt med syke kyr.