Risiko ved høypatogen fugleinfluensa (H5N1) hos melkekyr i USA 2024: Folkehelsevurderinger i et én-helse-perspektiv
Rapport
|Publisert
Denne rapporten inneholder Folkehelseinstituttets vurdering av folkehelserisiko i forbindelse med utbrudd av høypatogen fugleinfluensa A(H5N1) hos melkekyr i USA i 2024. Formålet med risikovurderingen er å danne grunnlag for FHIs råd og anbefalte tiltak knyttet til utbruddet, bidra til enhetlig situasjonsforståelse og formidle viktige aspekter av risikobildet i et en-helseperspektiv.
Hovedbudskap
- Som følge av utbrudd av høypatogen fugleinfluensa (HPAI) hos villfugl har melkekyr i USA blitt smittet med HPAI H5N1. Det er indikasjoner på vedvarende smitte mellom kyrene og spredning til andre dyr og til besetninger i flere delstater i forbindelse med transport av melkekyr. Det er ikke holdepunkter for at det foregår tilsvarende utbrudd hos storfe utenfor USA.
- Utbruddet er omfattende, økende og noe uavklart. Det er også påvist smitte til andre pattedyr og fjørfe i området.
- Tre mennesker i USA har pr. 21. juni fått påvist smitte etter kontakt med syke kyr i forbindelse med utbruddet, alle med mildt sykdomsforløp. Dette er de første dokumenterte tilfellene av smitte med HPAI H5-virus fra pattedyr til menneske. Sporadiske tilfeller av smitte til mennesker ved utbrudd hos husdyr er imidlertid ikke uventet. Det er ingen tegn til at det har foregått smitte mellom mennesker.
- FHI vurderer at utbruddsviruset ikke har utviklet seg vesentlig mot å kunne smitte effektivt til og mellom mennesker. Viruset er fortsatt best tilpasset fugl og smitter i organer hos kyr som er mottakelige for influensavirus fra fugl.
- Situasjonen i USA slik den er nå høyner ikke risikoen for smitte til mennesker i Norge.
- Vedvarende smitte mellom pattedyr vil øke risiko for at viruset utvikler seg til å kunne smitte effektivt til og mellom mennesker. Selv om sannsynligheten i forbindelse med dette utbruddet anses som lav for at det skal utvikle seg til et virus som kan forårsake utbrudd blant mennesker, er risikoen under slike forhold økende og ikke neglisjerbar og krever derfor økt oppmerksomhet.
- Situasjonen understreker at et godt og effektivt samarbeid på tvers av sektorer som arbeider med dyrehelse og humanhelse er vesentlig for beredskapen. Folkehelseinstituttet har et tett samarbeid med Veterinærinstituttet, Mattilsynet og Helsedirektoratet.