Oppvekstprofiler 2024 for kommuner og bydeler er publisert
Nyhet
|Publisert
Oppvekstprofilene for hver enkelt kommune og bydel i de fire største byene er nå klare. Finn ut hvorfor det er viktig for barn og unge å ha venner, og hva skolen og kommunen kan gjøre for å sikre et inkluderende fellesskap.
Denne nyheten er eldre enn 30 dager og informasjonen kan være utdatert
Ta meg til forsidenOppvekstprofilene samler statistikk fra ulike sektorer på ett sted, og gir en god pekepinn på hvordan oppvekstvilkårene er i de ulike kommunene og bydelene.
Profilene er tilgjengelige på temasiden for oppvekstprofiler:
Seminar 17. april kl. 09:00
Oppvekstprofilene 2024 lanseres 17. april kl. 09:00 med et frokostseminar i Helsedirektoratets lokaler på Storo. Vi får innlegg fra FHIs nye direktør Guri Rørtveit og Synnøve M. Skaar, statssekretær for kunnskapsministeren. Vi får også høre forsker Selma Therese Lyng fra OsloMet og fagpersoner i skolen dele kunnskap og innsikt om viktigheten av gode relasjoner i skolen.
Vennskap er viktig for barn og unges utvikling og livskvalitet
Tema for årets oppvekstprofiler er vennskap: hvorfor dette er så viktig for barn og unges utvikling og livskvalitet, og hva kommunen og skolen kan gjøre for å styrke mulighetene for gode vennskap. Vennskap bidrar til barn og unges sosiale, emosjonelle, og kognitive utvikling. I tillegg er vennskap en viktig kilde til økt livskvalitet, og er med på å forme de unges identitet og tilhørighet.
– De senere årene har det vært en negativ utvikling i barn og unges opplevelse av mestring og trivsel i skolen. Etter pandemien har man også sett en økning i antall elever som oppgir at de blir mobbet på skolen. Dette er en utfordring som kommunene og skolene bør ta tak i. Skolen er den viktigste arenaen for fellesskap og vennskap med jevnaldrende, og dermed også et viktig område for å sikre at alle unge opplever trygge og inkluderende relasjoner med jevnaldrende. På årets lansering vil vi derfor fokusere på hva skolene kan gjøre for å sikre et best mulig psykososialt miljø på skolen. Det har vist seg å være viktig for etablering av vennskap og tilhørighet, sier forsker Leila Torgersen ved Folkehelseinstituttet (FHI).
Tid på skjerm og med venner
I årets oppvekstprofiler presenteres fem nye indikatorer på tid med venner og mediebruk blant ungdomsskoleelever. Indikatorene er hentet fra Ungdata-undersøkelsen. De nye tallene inkluderer andelen unge som bruker mer enn 3 timer daglig på data/tv-spill, sosiale medier eller film/serier/YouTube, og andelen unge som har vært med venner, ute eller hjemme, i løpet av uken.
Digitale medier er en integrert del av barn og unges liv og tiden brukt på skjerm har økt de siste ti årene. Andelen ungdomsskoleelever som bruker mer 3 timer på ulike digitale medier eller mer enn 4 timer total daglig skjermbruk nådde en topp under pandemisrestriksjonene i 2021, før skjermtiden sank noe de påfølgende årene (Figur 1). Unntaket ser ut til å være bruken av sosiale medier som har holdt seg høy i årene under og etter pandemien.
Utfyllende beskrivelse av samtlige indikatorer finnes i Kommunehelsa statistikkbank:
- Kommunehelsa statistikkbank (Folkehelseinstituttet)
Om oppvekstprofilene
Oppvekstprofilene er resultat av et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), Helsedirektoratet, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV), Utdanningsdirektoratet og KS – kommunesektorens interesseorganisasjon. Målet er å støtte og styrke samordning og samarbeid i fylker og kommuner, til beste for barn og unge og deres familier.
Fra 1. januar 2024 ble ansvaret for folkehelseprofiler og tilhørende statistikkbanker overført fra Folkehelseinstituttet til Helsedirektoratet. Overføringen er en del av omorganiseringen av den sentrale helseforvaltningen. Folkehelseinstituttet er ansvarlig utgiver av profilene for 2024. Profiler for 2025 og fremover vil bli publisert av og fra Helsedirektoratet.
For mer informasjon om oppvekstprofilene, brukerveiledning, fagartikler, nyheter og informasjon om mulige tiltak i kommunene, se temasiden om oppvekstprofiler.