Økning i bruk av ADHD-medisin for unge gutter og jenter
Nyhet
|Publisert
5,4 prosent gutter og 3,5 prosent jenter mellom 13 og 17 år får nå medisiner for ADHD. Det viser tall fra Legemiddelregisteret (LMR) fra 2023.
I september tilgjengeliggjorde FHI legemiddelstatistikk for 20 utvalgte legemiddelgrupper. Her ser vi en økning i bruken av legemiddel mot ADHD, og økningen er særlig tydelig fra 2020.
– En årsak kan være pandemiens inngripen i unges liv. Da ungdommene ble sendt på hjemmeskole, mistet de mye av strukturen og rammene som skolen gir. Dette kan være spesielt utfordrende for unge med ADHD, sier Heidi Aase, avdelingsdirektør i FHI.
Økningen størst blant jenter
I 2004 var det rundt 0,6 prosent av jentene mellom 13 og 17 år som fikk medisiner for ADHD. I 2023 har dette økt til 3,5 prosent. Det betyr altså at 5 ganger så mange jenter får ADHD medisin i 2023 sammenliknet med 2004. Tilsvarende var det rundt 2 prosent av guttene som fikk medisiner for ADHD i 2004. I 2023 har dette økt 1,5 ganger til 5,4 prosent.
– Vi ser at det har vært en økning over flere år nå, sier Heidi Aase. Den har vært stor blant både jenter og gutter, men altså særlig stor blant jenter.
Aase mener det kan være flere grunner til den kraftige økningen blant jenter, men en hovedårsak er nok økt kunnskap om og bevissthet rundt hvordan ADHD kommer til uttrykk hos jenter.
Det ble lenge sett på som en «guttediagnose», med mer synlig fysisk atferd. Guttene er mer aktive, bråker mer og kommer oftere i konflikt med andre, mens jenters ADHD preges mindre av den fysiske hyperaktiviteten, men oftere av en indre uro.
Vanskelig å peke på årsakene til økt forekomst av ADHD
– Vi vet at oppmerksomheten på, og kompetansen om diagnosen har økt. Samtidig vet vi ikke nok til å si om det er en reell økt forekomst av ADHD, eller om det er en endring i diagnosepraksis som fører til at flere nå får diagnosen.
Aase understreker likevel at det er en ting som er sikkert:
– Vi trenger enda mer kunnskap om ADHD, og gjøre mer befolkningsbaserte undersøkelser for å finne ut hva som er den reelle forekomsten. Det viktigste er at de som har utfordringer som krever behandling, faktisk får den hjelpen og de medisinene de trenger.
Se også:
- FHI statistikk - ADHD midler (statistikk.fhi.no)
- Hyperkinetisk forstyrrelse (ADHD) - Folkehelserapporten